Berlin Pass mı yoksa Bilet S mi? Ne olursa olsun etkilenen vatandaşların sıkıntısı hiç bitmiyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bu bir Açık kaynak-Katkı. Berlin yayınevi ilgilenen herkese Olasılıkilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak.

Geçtiğimiz günlerde bu gazetede “İşlevsiz Yönetim” başlıklı bir makale çıktı. Bunun bir başka örneğini Berlin Pasaportunun kaldırılmasında görüyoruz: Bu basit kimlik belgesiyle, temel güvence alan emekliler bir zamanlar bazı yerlerde kendilerini indirim hakkına sahip olarak tanıtabiliyorlardı.

2022 yılının sonuna kadar, neredeyse sahteciliğe karşı dayanıklı, fotoğraflı ve resmi damgalı bu kimlik kartı, bürokratik olmayan ve kolay bir şekilde vatandaşlık ofislerinden temin edilebiliyordu. Güncel yardım bildirimi ve kimlik kartının ibraz edilmesi üzerine, ilgili ofisin kayıt masasında, randevu alınmasına gerek kalmadan, çevre dostu kağıttan yapılmış küçük bir kart düzenlendi ve bu belge üç kez uzatılabildi. Bu resmi eylem genellikle yalnızca birkaç dakika sürer ve genellikle profesyonelce gerçekleştirilir.

Çevreye zararlı plastik kart

Daha sonra bu prosedür değişti. Muhtemelen vatandaşlık ofisi, para tasarrufu konusunda artan baskı nedeniyle bu can sıkıcı idari işlemden kurtulmak istiyordu. Ancak hiçbir durumda kimse için herhangi bir basitleştirme söz konusu değildi. Durum tam tersiydi.

Başlangıçta başvurusu kolay olan kağıt pasaport: Berlin GeçişiBritta Pedersen/dpa

BVG'ye artık önceki kimlik belgesinin yerine Berlin S müşteri kartı adı verilen bir kart geliştirme yetkisi verildi. BVG vatandaşlık ofisinin idari kontrol otoritesi mi? Bunu kim başlattı? Ne kadara mal oldu? Peki bu faturayı kim ödüyor? Hangi hesaptan?

Geçerli dönem için çevreye zararlı bir plastik kart oluşturuldu ve bu kartı yalnızca tüm kişisel ve çok hassas verilerinizi göndermeniz durumunda aldınız. Sonra her şey yeniden başladı. Artık şu belgelerin ibraz edilmesi gerekiyordu: kimlik kartının bir kopyası, ilgili makamdan alınan, ek olarak manuel olarak yürütülen OR kodu olarak verilen sözde yetki belgesi ve biyometrik fotoğraf.

Kulağa karmaşık mı geliyor? Oldu! Başlangıçta, çevrimiçi bağlantısı olmayan kişilerin başvuru yapmasının bir yolu yoktu ve görünüşe göre bunu daha önce kimse fark etmemişti. Üç ay sonra, Zoo istasyonundaki BVG müşteri merkezinin önündeki (!) salonda yazılı başvurular için bir posta kutusu kuruldu.

Dijital dışlama için anıt dikili taş

Hiçbir zaman boşaltılmadığı izlenimini edindim, çünkü bu yazılı başvuruların çoğu bu insan boyutundaki kutudaki posta yuvasından dökülüyordu, bu da başvuranların kişisel bilgilerinin günlerce herkesin erişimine açık olduğu anlamına geliyordu. Oraya gönderdiğim üç test başvurusu hiçbir zaman işleme alınmadığı için bu kutuya yuvarlak tepsi adını verdim. Hala orada duruyor ve benim için dijital dışlanmanın bir anıtı.

Ancak aksi takdirde, bu yarım yamalak proje, teslim tarihlerinin sürekli uzatılması, geçici çözümler ve inanılmaz idari, personel ve maliyet harcamaları ile başından beri bürokratik bir canavardı. Herhangi bir veri korumasının bulunmamasına ek olarak, çeşitli sorumluluklar o kadar belirsizdi ki neredeyse hiç kimse böyle bir kart alamadı. Elbette BVG bu görevin altından tamamen kalkmıştı, dolayısıyla “reform” ancak dokuz ay sonra bir dereceye kadar işe yaradı. Moabit'teki sorumlu veri koruma görevlisine, Giffey Hanım'a ve Kızıltepe Hanım'a atıfta bulunduğumda ya sadece başlarını salladılar, sorumlu olmadıklarını belirttiler ya da hiçbir yanıt alamadım.

Beklendiği gibi, BVG'nin Berlin Pass yerine kullanılan S müşteri kartı arızalıydı.

Beklendiği gibi, BVG'nin Berlin Pass yerine kullanılan S müşteri kartı arızalıydı.Schöning/imago

Sahteciliğe karşı korumalı dışında her şey

İki yıl sonra, bu sürecin ne kadar güvensiz, zaman alıcı ve profesyonellikten uzak olduğunu açıkça fark ettiler ve şüpheli veri koruması nedeniyle yıl sonunda – bu sefer değiştirmeden – durdurdular. Artık indirime hak kazandığınızı kanıtlayacak hiçbir belge yok.

Artık söz konusu vatandaş -kişi grubuna bağlı olarak- kimlik kartının yanı sıra DIN A4 formatındaki sosyal yardım bildiriminin aslını veya bir kopyasını da yanında taşımak ve bunu her kasanın önünde sergilemek zorunda; bu sadece ayrımcı bir davranış değil ama aynı zamanda sahteciliğe karşı korumalı olmayan her şey. Artık eğitimsiz ve kesinlikle maaş almayan kasa personeli, indirimin uygunluğunu kontrol etmekle görevlendirildi. Berlin Senatosu'nun çeşitli karmaşık düzenlemelerinin gerçekten orada bilinip bilinmediği hala şüphelidir.

BVG'nin -kusura bakmayın ama- efsanevi, düşmanca bilet kontrolörlerinin çaresizliğini ya da keyfiliğini merak ediyorum. Elbette bu tedbir 30 Haziran 2025'e kadar geçici olarak geçerli. Sonsuza kadar geçici bir tedbir.

Kağıt ve pullarla denenmiş ve test edilmiş basit sisteme geri dönüş söz konusu değil gibi görünüyor. Kim kendini ifşa etmek ve hatasını kabul etmek ister? Ancak konu karşılıklı suçlama veya sorumluluk eksikliği olduğunda yetkililerimiz birinci sınıf olmaya devam ediyor.

Vatandaşlar her şeyin parasını ödeyebiliyor. Etkilenenlerin yıllardır çektiği sıkıntının adil bir telafisi olarak, Berlin-Ticket S adı altında tanıtılan kimlik belgesinin fiyatı Nisan 2025'ten itibaren iki katından fazla artarak dokuz avrodan 19 avroya çıkacak.

Michael Hellebrand taksi şoförü, Volksbühne'de ışık teknisyeni, Zoo-Palast'ta film makinisti ve müzisyen olarak çalıştı. 2023 yılına kadar Berlin'de şehir rehberi ve çekçek şoförü olarak çalıştı. Bugün hayat sanatçısı iki çocuklu bir dede.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi ilgilenen herkese bu fırsatı sunuyor İlgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak. Seçilen katkılar yayınlandı ve onurlandırıldı.

Bu makale Creative Commons Lisansına (CC BY-NC-ND 4.0) tabidir. Yazarın ve Berliner Zeitung'un isminin belirtilmesi ve herhangi bir düzenlemenin hariç tutulması koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla kamu tarafından serbestçe kullanılabilir.