Bir ailenin yıkılmasından ve bir kadının acı içinde yaşamı

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bu bir Açık kaynak-Katkı. Berliner Verlag herkese ilgilendiğini verir OlasılıkAlaka düzeyi ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak.

Çok genç bir kadın olarak, bir kez sürdüm, 1980'lerin başında, Kurfürstendamm'a kadar, dışarıda güneşli ve sıcaktı ve otobüste. O zaman her zaman “batıda” en çok hissettim, burada mağaza pencereleri büyük, temiz ve kimsenin ihtiyaç duymadığı pahalı şeylerle doluydu, en azından bilmediğim hiçbiri, bu yüzden içeride küfür ettim. Burada insanlar sadece pahalı keklerle kahve içtiler ve kıyafetlerini yürüyüşe çıkardılar. Ancak: O zamanlar, benim gibi insanların tek ama önemli nedeni olan çok sayıda sinema vardı, Kurfürstendamm'a hiç girmek için.

Ünlü caddenin sonunda, Halensee'de daha sakin ve daha az fiil oldu. Bazı aramalardan sonra Hectorstrasse'yi buldum – Berlin'de nadiren gördüğünüz ön bahçelere sahip sessiz bir sokak. Savaştan sonra, hemen hemen her yerde seviyelendirildiler ve Friedenau, Pankow ve sadece burada kaldırıma çarptılar. Bu yüzden kaldırımlar bu ev tarzı çeyrekte alışılmadık derecede geniş görünüyor.

1980 civarında Kaiser Wilhelm Anıt KilisesiSeri ışık/image

Kurfürstendamm bir zamanlar büyük ön bahçelere sahip bir buketti ve şimdi sadece garip reklam vitrinleri ile işaretlendi. Bu yüzden Yüksek Linden Ağaçları'ndan gölgeli, Wergreed süslemelerinin arkasındaki yoğun dikilmiş ön bahçeler nedeniyle dar gölgeli hectorstrasse'ye döndüm. Bayan K.'yi temizlemek için, onu temizlemek için, öğrenciler için iş ajansı olan Heinzelmännchen'i organize etmek zorunda kaldım.

Sessizlik, bekle ve acı

Muhteşem bir ağır kapı açtım ve bu avlularda, çiçekli çalılar ve yük fırıncı ısıda her yerde bulunan eski camlı, eski beyaz karolarla sınırlanan güneşli bir avlu üzerinde yürüdüm. Bahçe evinde kızarmış yağ, haşlanmış patates ve bohers balmumu kokuyordu.

Üçüncü katta, küçük, dövüler bir kadın, tıpkı büyükannem gibi zincir için kapıyı dikkatlice açtı. Bayan K. büyükannemden daha ince ve daha şüpheliydi. Dairede büyükannemden, sessizlik ve bekleyen ve sert acıdan başka bir koku daha geldi.

Bir tabure için renkli bir balmumu dışında, bu dairede son zamandan hiçbir şey bulamadım. Mutfakta ayrıca gömülü kaseler ile bir yıkama masası vardı ve büyük kiremitli pişirme makinesinin yanında, temizlenmesi çok zor olan bu böcek, koyu metal pedlerle küçük bir gaz sobası vardı. Eski parlak bir alüminyum kazan bunlardan birinde duruyordu.

Ahşap mutfak dolabının cam pencereleri ve un, şeker, sago için porselen porselen bölmesinde, bu yüzden her zaman sago, tıpkı bir tane olduğu gibi, bir tane olduğu gibi, yuvarlak köşeler ve pirinç saplı, aynı zamanda yaşlı bir hanımdan da miras alınmıştır.

Daire zamanında olduğu gibi çalıştı.

Daire zamanında olduğu gibi çalıştı.TT/imageo

Cansız fildişi renginde

Duvarda, beyaz noktalara sahip eski açık mavi büyüme tavanına sahip basit bir masa vardı, bir çekmeceye sahip ve dışarı çıkarılabilen bir masa vardı. Yaşlı kadının bana gösterdiği bölünmüş kilerde, duvarlar ve mutfak, cansız fildişi renginde boyanmıştı.

Bayan Ks Knotige ellerine baktığımda – kırılgan balmumu yavaşça okşadı tendon ve mükemmel damar manzarası – aniden moloz kadınlardan biri olması gerektiğini fark etti. Ve savaştan önce burada yaşadığını. Hava burada duruyor gibi göründüğü sürece, düşünce bana geldi. O zamanlar güvenli bir şekilde iş katmanlarına ayrıldı ve duvarın kalıntılarının taşlarını parçalamak veya Kurfürstendamm'ı temizlemek için her iki taraftaki büyük moloz yığınlarından dokunmak zorunda kaldı.

Güneş dostça ve mutfakta yaşayan tek kişi gibi görünse de, bizim dışında, diğer tarafa oturma odası şimdi tamamen sabah gölgede idi. Beni içeri götürdü.

Sadece ağaç burada pencerelerin önünde yaşıyordu, ikinci avluda duruyordu, ancak karanlık lekeli savaş öncesi mobilyalar da odayı odaya götürdü. Duvarda sessiz büfe, o sırada kristal vazolara sahip büyük vitrin kabini ve soluk hamster renkli Chippendale mobilyaları arasında resim yoktu.

Vitrindeki iki fotoğraf kaçınılmaz olarak bakışlarımı çekti: biri gürlü, gürlemli kaşlı, diğeri parlak gözlerle. Her iki resim de siyah yas kenarları giyiyordu. Neredeyse kırk yıl süren odanın katı, göğsüme yoğun bir şekilde uzanıyordu.

Artık geri dönmedi.
Bayan K.

Bayan K.'yi rahatsız etmek istemedim, ama bu oda aniden parıldayan uçak ağacının altında dayanılmaz görünüyordu. O zamanlar savaşı hatırlatan, kartonla barikat edilen mermi delikleri ve pencerelerle, ancak savaşçı dulların kıvrılmış ağrısında hiçbir şey olan kendi Schöneberger arka bahçeme geri dönmek istedim.

Neredeyse sadece genç insanlar, yabancılar ya da marj figürleri ve Wilmersdorf dul kadınların yaşamamıştı, hayatlarını sadece bir erkeğin imajı ve bir oğlunun imajıyla geçirmeyen kadın, ikisi uzun süredir ölürken. Her durumda, henüz fark etmemiştim. “Geri dönmedi”, yaşlı kadın, süpürürken ve silerken yaşlıların resmine bakmaya devam ettiğimde aniden bana sessizce ve net bir şekilde söyleyecek.

Mayıs 1945'te enkaz kadınları Berlin'de II. Dünya Savaşı'nda tahrip edilen evlerin molozunu çıkarmak için çalışıyorlardı.

Mayıs 1945'te enkaz kadınları Berlin'de II. Dünya Savaşı'nda tahrip edilen evlerin molozunu çıkarmak için çalışıyorlardı.Ursula Röhnert/DPA

Bayan K. hala bir elektrikli süpürge, Kobold adlı yumurta kabuğu ladin renkli bir efsanevi yaratık olan nesilden, ancak sadece resmi tatillerden önce kullandı ve şimdi sadece yaz. Ebedi'den bir korku beni bekliyor, kaç yıl, sormaya cesaret edemiyorum. Achim, oğlu düştü, savaşta öğrendi.

“Düştü” – Bu ne anlama geliyor?

O zaman, 1980'lerin başında “sevilen” kelimesinde bir çekim düşündüm ve sonra öldü. O zamanlar genç bir kadın olarak, henüz kelimeye bakmadım, henüz “düştü” her şeyin garip bir ülkenin bataklığı veya ishalden veya yakın dövüşte vurulan veya moloz tarafından boğulmuş, algılamaz manevralarda kaybolduğunu, açlıktan, donmuş, donmuş, püskü, boğulmuş olabileceğini bilmiyordum.

O zaman tüm bunları kendimden uzak tuttum, kelimenin çerçevesinde “düştüm” ve iyi bir fotoğrafla siyah çerçeveye bastırdım. Ama şüpheliydim, bir şeyin şişebileceğini ve kutudaki vahşi malign Pandora'nın tüm cansız temizliğinin ve evcilleştirilmesinin düzeninin, tarih yazımının yatıştırılmasının ve önemsizleştirilmesinin, tıpkı “Wilmersdorfer dullarının” korkuyu yasaklaması gerektiği gibi hizmet etmesi gerektiği gibi: hala bombardıman ve daha sonra, insanlıkların korkusu ve daha sonra, insanların korkusu, insanların korkusu ve daha sonra, insanların korkusu olanların ve daha sonra, insanların korkusu olanların, insanları enfekte olanların ve daha sonra olanların, insanları enfekte olanların korkusunu, daha sonra da, insanların korkusunu, daha sonra da, daha sonra da enfekte ettikleri gibi hissettiriyor. Bir oğlu, hatta iki tane vardı.

“Wilmersdorfer dul” terimi, bir ailenin imhasının ve bir kadın yaşamının acı içinde, her şeyin bu kadar temiz olması ve emrinin, iç düzenin sendelememesi için “neden artık ailem yok?” prolifer. Çünkü bu soruyu acımasızca dikenler aracılığıyla soruya götüreceği sorusu: “Oğlum ve kocam neden yabancı dünyaya yabancı aileleri sakatlamak ve kullanmak zorunda kaldı?”

Fransa'da bir Wehrmacht askeri, 1940

Fransa'da bir Wehrmacht askeri, 1940Tesopres/imago

Hiçbir yerde leke veya tiftik yok

O zaman, dediğim gibi, güneş mutfak penceresine düştü ve mutfağın parlaklığı koridorun üzerine ve son olarak oturma odasına döküldü, her şey temizdi, yün faresi, güneş ışığında birkaç toz tanesi, hiçbir yerde bir leke veya tiftik, her şey onlarca yıldır var olan tek sırada. Pencere bölmeleri kusursuz bir şekilde net, umarım onları temizlememeliyim, ayrıca dar banyodaki ayna, drenaj borularının kokusu ve Bohner balmumu ve mobilya cilası ve ütülü çamaşırlar. Tabii ki, Bayan K., eski Berlin ev hanımlarının kostümünde önümde bir çamaşır makinesi yoktu, Graublau'da ince, fısıltılı alt bacağını, bir ceket önlüğü olan zar zor bir wadenlanger etek.

“Her zaman haftada iki kez yapıyorum, ama artık ayaklarımın üzerinde değilim.” Sesinde kınaklı şüpheci komuta ve özür karışımı. Pencereleri en son ne zaman emdim, sildim ve süpürdüm ve temizledim? Her ay pencereleri temizliyor, “Onları bir dahaki sefere temizlemeliyim, artık yapamam ve neredeyse hiç bakamazsın”. Büyükannem her zaman “zorla bakamaz” ile, aslında yalnız olduğu ve birisi geldiğinde mutlu olduğu anlamına gelir.

Açık kaynak
Bülten

Kayıtınız için teşekkür ederiz.
E -posta ile bir onay alacaksınız.

Bu kadın K. burada mutlu değil. Anlamsızlık hissi beni etkiler ve kollarımın yanı sıra derin gözlerden özenli, sulu, eski görünümünü şikayet eder.

Ben 20'nin başındayım ve paraya ihtiyacım var ve dışarıda 30 santigrat derece ve Bayan K. Neredeyse 40 yıldır erkek ve oğlu yoktu, her şey gri acı ve sessiz suçlama ve soğuk donuk ağrı nefes alıyor. Bayan K. gençliğime ve kırılganlığa dayanamayabilir ve hala önümde her şeyim var. Tıpkı savaşçı dul eşi onunla taşıdığı yükü tahmin etmek için o zamanlar ayağa kalkamadığım gibi.

Ute Novieku Berlin'de dördüncü bir nesil oldu, çok kültürlü bir aileden geliyor ve Berlin Özgür Üniversitesi'nde psikoloji doktorasını aldı. Kalbinin tarihi ve hediyesi ile metinler ve çizimlerle, özellikle Ulusal Sosyalizmin şimdiki zaman ve kolektif ve bireysel sonuçları ile ilgilenir.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir katkıdır. İle Açık kaynak Berlin Verlag, ilgilenen herkese içerik alaka düzeyi ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verirse. Seçilen makaleler yayınlanır ve ödüllendirilir.