Bir Nazi savaş suçlusunun adını taşıyan Berlin sokağından

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bu bir Açık kaynak-Katkı. Berlin yayınevi ilgilenen herkese Olasılıkilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak.

2022 yazında Berlin-Tempelhof'taki “Flierviertel”den bisikletle geçtim. Orada “Udetzeile” sokak ismine rastladım. Udet'in kim olduğunu bildiğim için neredeyse bisikletten düşüyordum. Ve ek tabelada kastedilenin tam olarak bu Udet olduğu yazıyordu: “Ernst Udet, Alman Genel Uçak Kaptanı, 1896 – 1941”.

Evde tekrar okudum. Birinci Dünya Savaşı sırasında Udet, Herrmann Göring gibi bir savaş pilotuydu. 1933'te Udet NSDAP'ye katıldı. Daha sonra uçuş arkadaşı Göring'in desteğiyle Reich Havacılık Bakanlığı'nda kariyerine devam etti. 1 Şubat 1939'da, savaşın başlamasından çok önce, Udet, Adolf Hitler tarafından genel havacılık kaptanı olarak atandı. Udet'in genel uçak ustası olarak görevi silahları organize etmekti: bombardıman uçakları, bombalar, savaş uçakları, mühimmat, yakıt üretimi ve tedarikinin yanı sıra hava sahalarının kurulması, pilotların eğitimi ve tabii ki stratejik ve taktik saldırı planlarının geliştirilmesi, yani. tüm bu hava harp silahlarının etkileşimi.

Genel Uçak Ustası Udet, uçak resimlerini bir not defterine yapıştırmak yerine, milyonlarca insanın öldürüldüğü Alman saldırı savaşlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında kilit bir rol oynadı: Polonya, Danimarka, Norveç, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Fransa ve Büyük Britanya, Sırbistan, Yunanistan ve elbette Sovyetler Birliği'nde. Kısacası: Ernst Udet faşist bir savaş suçlusuydu; bir resepsiyon görevlisi, “bombalı terörün Eichmann'ı”. Ve yakından bakıldığında, Luftwaffe'nin Udet tarafından düzenlenen hava saldırıları, faşist Wehrmacht'ın ülkenin işgaline, ardından da halkın yağmalanmasına ve katledilmesine kapı açtı.

Ernst Udet, Birinci Dünya Savaşı'nda yarbay olarak, 1918 civarıİkizler/imago

Giffey sorumlu olmadığını söylüyor

Bu faşist savaş suçlusunun, “faillerin şehri” Berlin'de bir sokakla onurlandırılması kabul edilemez. Ben de harekete geçtim. Önce Franziska Giffey'e, sonra da Berlin belediye başkanına bir mektup yazdım. Berlin şehri faşist bir savaş suçlusunu sokak adıyla onurlandırmamalı. Ancak Bayan Giffey, kendisinin sorumlu olmadığını söyledi.

Daha sonra Tempelhof-Schöneberg ilçe belediye başkanı Sayın Jörn Oltmann'a bir mektup yazdım. Bay Oltmann (Yeşiller) bana Udet'in spor ve akrobasi pilotu olduğunu söyledi. Sayın Oltmann, saldırı savaşlarının yani Udet'in savaş suçlarının hazırlanmasını ve uygulanmasını tamamen görmezden geldi ve bundan hiç bahsetmedi. Bu mantıkta Joseph Goebbels romancı, Hitler ise ressam olurdu.

Ardından Berlin'in yeni belediye başkanı Kai Wegner (CDU) oldu. Ama Bay Wegner de az önce bana sorumlu olmadığını bildirdi. Udetzeile'nin yeniden adlandırılması için tek bir telefon görüşmesi yeterli olurdu. Ama Bay Wegner bunu istemedi.

Aynı zamanda BVV Tempelhof-Schöneberg parlamento gruplarıyla da temasa geçtim. Ya hiç cevap vermediler ya da kaçamak cevaplar verdiler. Yalnızca Bayan Elisabeth Wissel (Solda) Udetzeile'nin adının değiştirilmesi lehinde konuştu ve ardından BVV'nin kültür komitesine bunun için başvurdu. Ancak bu kültür komitesinin 15 üyesi (CDU, SPD, Yeşiller, AfD) 5 Ekim 2023'te yeniden adlandırma talebini reddetti. Sebep: Udet, Nasyonal Sosyalizmin destekçisi olmazdı. Udet'in saldırgan savaşı ve toplu katliamı teşvik ettiği ve dolayısıyla bir savaş suçlusu olduğu gerçeği tamamen göz ardı edildi.

Daha sonra bu 15 milletvekiline bireysel mektuplar yazdım ve Udet'in eylemlerini bir kez daha anlattım ve Ceza Kanunu'nun 130. maddesine göre faşist savaş suçlarını onaylamanın, inkar etmenin ve önemsizleştirmenin suç olduğunu belirttim. Ancak bu bile 15 milletvekilinin tutumunda bir değişikliğe yol açmadı. Eksiksiz olması açısından burada isimler zikredilmiştir: Tobias Dollase, Bertram von Boxberg, Stefan Böltes, Klaus Hackenschmied, Uwe Kasper, Ronja Losert, Dennis Mateškovic, Johannes Rudschies, Heinrich Schupelius, Philipp Seehofer, Corinna Volkmann, Kubilay Yalçın, Andreas Braut, Notker Schweikhardt ve Marianne Rosenthal.

Hermann Göring, Adolf Hitler ile 1938'de Berlin'de

Hermann Göring, Adolf Hitler ile 1938'de Berlin'deTT/imago

Gerçeklerin grotesk kısaltılması

Nihayet 8 Mayıs 2024'te, savaş suçlarının (soykırım ve saldırı savaşı gibi) onaylanmasını, inkar edilmesini veya önemsizleştirilmesini suç sayan Ceza Kanunu'nun 130. Maddesini ihlal ettiğim için – açıklandığı gibi – suç duyurusunda bulundum. Ve bu sadece önemsizleştirme değil, hatta faşist bir savaş suçlusunun yüceltilmesiydi. Suç duyurum şu kişilere yönelikti: a) Bay Wegner ve Bayan Giffey, her ikisi de Udet'in binlerce kurbanıyla alay konusu olmaya bir son vermeye bile isteksizdi, b) Udet'i sadece bir spor olarak gören Bay Oltmann ve akrobasi pilotu ve c) BVV Tempelhof'un kültür komitesinin 15 üyesi; görünüşe göre savaş suçlarını yalnızca failin 1933'ten önce aktif bir Nazi olması durumunda kabul ediyor.

Savcı Starke bu suç duyurusuna 2024 yazında yanıt verdi (referans numarası: 237 Js 2289/24): “Bir sokağın adının değiştirilmemesi”, “Ceza Kanunu'nun 130. Maddesindeki cezai suçun yerine getirilmesi için uygun olmayacaktır”.

Bunu konunun çok tuhaf bir şekilde kısaltılması olarak görüyorum. Suç, herhangi bir sokağın adının değiştirilmemesi değil, daha ziyade faşist bir savaş suçlusunun kamuoyunda sürekli yüceltilmesidir. Ve Ceza Kanununun 130. Maddesi bu tür durumlar için kesinlikle uygundur.

Bayan Cumhuriyet Savcısı Starke daha sonra ihraç edilmenin çeşitli nedenlerini sıraladı: Eğer eylem a) yurttaşlık eğitimi, b) anayasaya aykırı çabalara karşı savunma, c) sanat veya bilim, d) araştırma ise Ceza Kanununun 130. Maddesi geçerli olmayacaktır. veya öğretme, e) Güncel olaylar veya tarihi olaylara ilişkin haber yapma veya f) Benzer amaçlara hizmet etme. Ancak Savcı Starke, bu ihraç nedenlerinden hangilerinin geçerli olduğunu düşündüğünü söylemedi.

Artık sokaklarımıza toplu katillerin adını mı vereceğiz?

Eğitimsel veya bilimsel bir amaç olamaz çünkü “Udetzeile” sokak adı, Udet'in savaş suçlarını halka açıklamayı amaçlamıyor. “Udetzeile” adı bir sanat projesi ya da tarihi bir rapor değil. Toplumu bu suçlular hakkında bilgilendirmek veya eğitmek için artık sokaklarımıza toplu katillerin adını mı vereceğiz? Bir sokağa bir kişinin adını vermek bir tür onurdur; eyaletin veya şehrin o tarihi kişinin hayatındaki başarılarına olan bağlılığıdır. Ve Udet'in hayatı boyunca yaptığı iş saldırgan savaşları hazırlamak ve yürütmek, dolayısıyla yüzbinlerce insanı öldürmekten ibaretti.

30 Ekim 2024'te Savcı Starke'ye yazdığım mektupta kendisinin faşizmi önemsizleştiren 18 siyasetçinin avukatı olmadığını, demokratik ve dolayısıyla anti-faşist olarak oluşturulan Federal Almanya Cumhuriyeti'nin avukatı olduğunu belirtmiştim. toplum. Ve görünüşe bakılırsa Polonya, Hollanda, Büyük Britanya ve Sovyetler Birliği'nde (vb.) 1939 ile 1941 yılları arasında Udet'in düzenlediği hava kuvvetlerinin kurbanı olan binlerce insanın hayatından çok 18 politikacının kamuoyu algısını önemsiyor.

İkinci Dünya Savaşı'nda Alman Stukaları

İkinci Dünya Savaşı'nda Alman Stukalarıİkizler/imago

Vardığım sonuç: 18 siyasetçiye (ve bir savcıya) defalarca bu bariz adaletsizliğe son verme fırsatını verdim. Temel olarak bu politikacıları inceledim. Nasıl davranırlardı? Faşizmin kamuoyu önünde yüceltilmesine nasıl tepki verirsiniz? Testin sonucunun açık olduğunu düşünüyorum: Bu 18 siyasetçi (artı savcı) testi geçemedi. Hepsi başarısız oldu.

Faşizmin önemsizleştirilmesinin ve şiirin meşrulaştırılmasının sözde burjuva merkeze ne kadar nüfuz ettiğini burada açıkça görebildiğinizi düşünüyorum. Eminim ki bu 18 siyasetçi (artı savcı) faşist olarak adlandırılsaydı kızarlardı; ancak onların eylemleri açıkça savaş suçlusu Udet'in onurunu korumayı ve böylece Udet'in kurbanlarıyla kamuoyunda alay konusu olmayı sürdürmeyi amaçlıyor.

Şimdi elimde kalan tek şey, Udetzeile'nin bu Berlin'e mükemmel bir şekilde uyduğu alaycılığı. Berlin “faillerin şehri” ve görünen o ki bugün de hâlâ öyle. Belki yakında buradaki bir caddeye Hitler'in adı verilecek. Ve üzerindeki tabelada şöyle yazıyor: “Adolf Hitler, Alman ressam, 1889 – 1945, yüzyılın başında Viyana'nın tarihsel açıdan önemli minyatür manzaralarıyla tanınıyor.” Alaycılığa son verin.

70'in üzerinde aile etkilenecek

Udetzeile'nin bir otoyol olmadığını, her birinde sekiz kiracı bulunan dokuz ev numaralı kısa bir çıkmaz sokak olduğunu da eklemek gerekir. İsim değişikliğinden 70'in üzerinde aile ve bir diş hekimi etkilenecek. Wilhelm-Pieck-Strasse veya Dimitroffstrasse'yi yeniden adlandırırken bambaşka bir boyut vardı.

Udetzeile'yi yeniden adlandırmak gülünç derecede az çaba gerektirir. Ve acil olurdu. Varşova, Rotterdam, Londra, Coventry, Liverpool, Belgrad, Minsk, Kiev, Leningrad ve Moskova'nın (sadece birkaç şehri saymak gerekirse) bombalanması binlerce cana mal olan savaş suçlarıydı.

Udetzeile'nin adını değiştirmenin hiçbir kişisel çıkarım yok. Berlin'de hiçbir savaş suçlusunun onurlandırılmasını ve hiçbir kurbanla alay edilmesini istemiyorum. Bana göre “Udetzeile” sokak adı, faşist Ernst Udet'in kısmen sorumlu olduğu binlerce, yüzbinlerce, hatta milyonlarca insanın suratına atılan bir tokattır.

Eisenach'ta doğan Martin Verges, Berlin Müzik Üniversitesi'nde opera yönetmenliği eğitimi aldı. Serbest yönetmen ve yazar olarak çalışmaktadır.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi, ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve ödüllendirilecektir.

Bu makale Creative Commons Lisansına (CC BY-NC-ND 4.0) tabidir. Yazarın ve Berliner Zeitung'un isminin belirtilmesi ve herhangi bir düzenlemenin hariç tutulması koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla kamu tarafından serbestçe kullanılabilir.