“Czesław Miłosz'un şiirleri Polonya'daki komünistlerin yıkılmasına yardımcı oldu”

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bu bir Açık kaynak-Katkı. Berlin yayınevi ilgilenen herkese Olasılıkilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak.

Charles Taylor, eğitim almış bir siyaset felsefecisi ve liberalizm ile bireyciliğin radikal çeşitlerinin sadık bir eleştirmenidir. Öncelikle Oxford'da ve 1931'de doğduğu ve bugün hâlâ yaşadığı şehir olan Montreal'de öğretmenlik yaptı. Modernitenin temel fikirlerini incelediği “Benliğin Kaynakları” ve “Seküler Bir Çağ” adlı anıtsal çalışmalarıyla dünya çapında tanındı. Hayatı boyunca Taylor, Kanada'daki sosyal demokrat Yeni Demokrat Parti de dahil olmak üzere siyasi olarak da aktifti. Yeni kitabı “Kozmik Bağlantılar”da. Taylor, “Büyü Bozulma Çağında Şiir”de politik olan ile kendisi için alışılmadık bir konu olan şiir arasında bir köprü kuruyor.

Bay Taylor, kitabınızın adı Almanca'da “kozmik bağlantılar” anlamına gelen “Kozmik Bağlantılar”dır. Böyle bir başlığın beşeri bilimler alanında değil, bir kütüphanenin maneviyat ve din bölümünde olmasını beklerdim. Kozmik bağlantılar derken neyi kastediyorsunuz?

Bununla, kozmosla ya da sizin de söyleyebileceğiniz gibi: doğayla ya da gezegenimizle olan bağlantılarda çok önemli bir şeyin olduğuna dair güçlü bir duyguyu kastediyorum. Bu duygu aslında dini inançla karşılaştırılabilir çünkü benzer şekilde ifade edilmesi zordur. Muhteşem bir dağ manzarasının önünde durduğunuzda hissettiğiniz hayranlığı düşünün. Bu tür duyguların nasıl ifade edilip iletilebileceği sorusuyla felsefi olarak ilgileniyorum çünkü bunlar genellikle tamamen öznel olarak değerlendirilerek bir kenara atılıyor. Ne tür bir dil kullanılabilir?

CC-BY SA 4.0

Kişiye

Charles Taylor, Montreal'deki McGill Üniversitesi'nde Felsefe Fahri Profesörüdür ve günümüzün en etkili sosyal filozoflarından biridir. 1931'de Kanada'da doğdu, McGill Üniversitesi'nde okudu ve 1961'de tezini yazdığı Oxford Üniversitesi'nde okudu. Montreal'de emekliliğine kadar siyaset felsefesi dersleri verdi ve Hegel'in yanı sıra cemaatçilik, laiklik ve çokkültürlülük gibi konularda çığır açan çalışmalar sundu. Charles Taylor, diğerlerinin yanı sıra Oxford, Princeton, Berkeley, JW Goethe Üniversitesi Frankfurt ve İbrani Üniversitesi Kudüs'teki üniversitelerde misafir profesörlük yaptı. 2008 yılında, bilim ve kültüre hizmet alanında verilen en yüksek ödüllerden biri olan, hayatının çalışmaları nedeniyle Kyoto Ödülü'ne layık görüldü.

Peki sen ne düşünüyorsun?

Sanat eserlerinin bu duyguların ifade edilmesinde önemli bir rol oynadığı sonucuna vardım. Kitapta ağırlıklı olarak Romantik dönemden bu yana Avrupa şiirlerine değiniyorum ve bazen müzik parçalarına da değiniyorum ama Caspar David Friedrich'in resim eserlerinden de faydalanabilirdim.

Doğaya duyulan hayranlık kaybolduğunda, daha yüksek bir şeyin var olduğu yönündeki güçlü duygu da kaybolur.
Charles Taylor

Modernite teorisyenleri olarak çok iyi tanınıyorsunuz, örneğin “Laik Bir Çağ” gibi kitaplar aracılığıyla. Kozmik bağlantıları modern çağımızda önemli bir konu haline getiren şey nedir?

Antik çağlardan Rönesans'a kadar Avrupa geleneğindeki hakim fikir, dünyanın temelinde kozmik bir düzenin olduğu yönündeydi. 16. yüzyıldan itibaren doğa bilimlerinde yaşanan devrimle birlikte bu düşünce giderek geri plana itilmiş ve yerini bilimsel dünya görüşüne bırakmıştır. Ancak bu aynı zamanda doğaya duyulan saygının ve ait olduğumuz, dikkat etmemiz gereken daha yüksek bir şeyin var olduğu yönündeki güçlü duygunun kaybolduğu anlamına da gelir.

Aydınlanmayla birlikte doğaya duyulan hayranlık kayboldu

Aydınlanmayla birlikte doğaya duyulan hayranlık kaybolduausitznews/imago

Romantik şairlerin zaten bir cevap aradığı bir kayıp.

Kesinlikle. Hölderlin, Novalis, Wordsworth ve daha pek çok şair, bazı açılardan bu kaybı kabullenemiyor ve güçlü kozmik bağlantı duygularını uyandıran şiirler yazıyor. Ancak, ki bu çok önemli, artık bunu dünyayı açıklamaya veya eski kozmik düzeni yeniden kurmaya yönelik herhangi bir bilimsel veya felsefi iddiayla ilişkilendirmiyorlar.

Romantiklerin ve onların ardıllarının şiirleri, artık kozmik bir düzen kalmadığı için modern zamanlarda egemen hale gelen, dünyaya yönelik tamamen bilimsel, amaç odaklı bir yaklaşıma karşı bir karşı ses olarak anlaşılabilir, değil mi?

Evet bunu söyleyebilirsin. Dünyaya amaçlı bir yaklaşım elbette temelde yanlış değildir ve diğer şeylerin yanı sıra tıpta birçok ilerlemeyi mümkün kılmıştır. Ancak sorun şu ki, doğaya yönelik tek taraflı amaç yönelimi bizi öldüren küresel ısınma gibi korkunç sonuçlara yol açmıştır. Bu nedenle bugün birçok insan, bu sonuçların aynı zamanda içinde yaşadığımız dünyayla son derece yetersiz ve dar görüşlü bir ilişkinin sonucu olduğu hissine kapılıyor.

Sanatın modern amaç yönelimine karşı kültürel karşı güç oluşturduğu fikri yeni değil. Felsefi estetikte Schiller'den Adorno'ya kadar uzanan uzun bir geleneğe sahiptir. Bu geleneği yeniden sürdürmek ister misiniz?

Evet bunu kesinlikle istiyorum.

Ancak Adorno'dan sonra pop ve postmodernizm geldi. Özellikle pop müzik, Romantik dönemden bu yana şiirin birçok yönünü ele alıyor ve daha da geliştiriyor. Neden kitabında bir rol oynamıyor?

Çünkü beni yazdığım şiirler ve müzik parçaları kadar etkilemiyor. Beni duygusal olarak gerçekten etkileyen bir şeyden yazmam gerekiyordu, yoksa işe yaramazdı. Ama prensip olarak pop, resim veya diğer sanatlardan örnekler de kullanabilirdim. Seçim çok büyüktü.

Okuduğumda bana sanki sanatın kültürel bir karşı güç olarak rolünü estetiğin ön kapısından değil, etiğin arka kapısından yeniden canlandırmak istiyorsunuz gibi geldi. Kabul eder misin?

Evet. Pek çok harika sanat eserinin, neyin doğru ve insani olduğuna, insanların gerçekten gelişmesine neyin izin verdiğine dair güçlü bir anlayışla canlandırıldığını düşünüyorum. Ve bu bakış açısıyla, büyük sanat eserlerinin üzerimizde neden bu kadar güçlü bir etkiye sahip olduğunu da açıklayabiliriz.

Kitabınızın sondan bir önceki bölümü açıkça etiğe, yani insanlık tarihinde herhangi bir etik ilerleme olup olmadığı sorusuna ayrılmıştır. Bu bölüm pek şiir ya da sanatla ilgili değil, bu yüzden biraz yabancı bir cismi andırıyor. Bunu kitap üzerinde çalışırken sonradan mı eklediniz?

Hayır, bunu Polonyalı şair Czesław Miłosz hakkındaki bölümün tandem ortağı olarak anlamalısınız. Miłosz, şiirsel eylemin geleceği ifade ettiğine ve yarattığına inanıyordu. Miłosz'un şiirleri beni etkiliyor çünkü bir yandan Polonya'yla yakın bağlantılarım var ama diğer yandan o aynı zamanda tarihe etki eden gerçekten dikkat çekici bir şair örneği. Şiirleri Polonyalı muhaliflerin Katolik Kilisesi ile ittifak kurmasına katkıda bulundu. Ve bu ittifak 1989'da komünist rejimi devirerek daha iyiye doğru ilerlemeyi sağladı.

Peki sanat etik ilerleme için önemli mi?

Her durumda önemli bir rol oynayabilir çünkü insanoğlu olarak tam potansiyelimizi oluşturan şeyleri yeni yollarla ifade eder. Etik ilerlemeyle ilgili bölümle, günümüzün tuzaklarından çıkış yollarını gösterebilecek olanların sadece zeki filozoflar veya yorumcular değil, aynı zamanda şairler de olduğunu vurgulamak istedim.

Caspar David Friedrich “Sis Denizinin Üzerindeki Gezgin”

Caspar David Friedrich “Sis Denizinin Üzerindeki Gezgin”epd

Şu anda karşı karşıya olduğumuz savaşlara, siyasi aşırılığa ve ekolojik felaketlere rağmen, bu bölümde insanoğlunun etik büyüme potansiyelini nasıl övdüğünüzü çok dokunaklı buldum. İnsanlığa olan inancınızı kaybetmemek adına bu bölümü kendiniz için de mi yazdınız?

Evet, depresyonda olduğumda kendime hatırlattığım şeyleri kelimelere döküyor. Umudumu ifade ediyor. Eğer siz de benim gibi uzun yıllardır politik mücadelelerin içindeyseniz moralinizi yükseltecek bazı içgörülere ihtiyacınız var.

Şu anda hangi siyasi anlaşmazlıklarla ilgileniyorsunuz?

Kanada'da, özellikle de Quebec'te, ister göçmen ister başka inançlara mensup olsun, yabancıları dışlamaya yönelik güçlü bir eğilim var. Örneğin Quebec'te son derece Müslüman karşıtı yasalar var. Bu tür ayrımcılığa karşı en önemli silahın, çeşitliliğin zenginlik olduğu deneyimi olduğuna inanıyorum. Neyse ki bugün pek çok genç bu deneyimi yaşadı; Black Lives Matter hareketinin çok etnik gruptan oluştuğu ve farklı ten renklerinden insanların birlikte sokaklara çıktığı gerçeğinden de anlaşılacağı gibi. Kendi hayatımda da farklı inançlara veya tamamen farklı görüşlere sahip insanlarla karşılaşmak çoğu zaman son derece zenginleştirici oldu.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi ilgilenen herkese bu fırsatı sunuyor İlgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak. Seçilen katkılar yayınlandı ve onurlandırıldı.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler