Ingiltere'De Hangi Yönetim Sistemi Var ?

Gokceer

Global Mod
Global Mod
İngiltere'de Hangi Yönetim Sistemi Var?

Giriş

İngiltere, yüzyıllar boyunca siyasi, sosyal ve ekonomik değişimlerin yaşandığı bir ülke olmuştur. Bu değişimler, ülkenin yönetim sistemi üzerinde de etkili olmuştur. İngiltere'nin yönetim sistemi, karmaşık bir tarihsel gelişim sürecinden geçmiştir ve günümüzde parlamenter demokrasi ile karakterize edilmektedir. Bu makalede, İngiltere'nin yönetim sistemi hakkında detaylı bir inceleme yapılacaktır.

1. Monarşi ve Parlamento

İngiltere'nin yönetim sisteminin temelini monarşi ve parlamento oluşturur. Monarşi, kral veya kraliçenin hükümdarlık yaptığı ve devlet başkanı olarak sembolik bir rolü olduğu bir sistemdir. Parlamento ise, yasama organı olarak görev yapar ve hükümetin politikalarını belirlemede önemli bir rol oynar. İngiltere'de parlamento, iki meclisten oluşur: Alt Meclis (House of Commons) ve Üst Meclis (House of Lords).

2. Parlamento ve Hükümet

Parlamento, yasama yetkisini temsil eder ve hükümetin politikalarını denetler. Alt Meclis, genel seçimlerle belirlenen milletvekilleri tarafından oluşturulur ve hükümetin politikalarını tartışır ve yasaları kabul eder. Üst Meclis ise, atanan lordlar ve bazı Lordlar Kamarası üyeleri tarafından oluşturulur ve yasama sürecine katılır. Hükümet ise, yürütme yetkisini temsil eder ve hükümdarın atadığı başbakan liderliğinde çalışır.

3. Anayasal Monarşi

İngiltere, anayasal monarşi olarak tanımlanan bir sistemle yönetilir. Anayasal monarşi, monarşinin yetkilerinin yasalarla sınırlandırıldığı ve demokratik kurumlarla dengelediği bir sistemdir. Bu nedenle, İngiltere'de kral veya kraliçenin sembolik bir rolü vardır ve gerçek siyasi güç parlamentoda ve hükümettedir.

4. Yargı Sistemi

İngiltere'nin yönetim sistemi, bağımsız bir yargı erkiyle tamamlanır. Yargı sistemi, yasaları yorumlayan ve uygulayan mahkemelerden oluşur. İngiltere'de yargı erki, yasama ve yürütme erkinin denetimine tabi değildir ve yasaları bağımsız bir şekilde yorumlar.

5. Merkezi ve Bölgesel Yönetim

İngiltere'de merkezi yönetim, İngiliz hükümeti tarafından Londra'da yürütülür. Ancak, İngiltere'de ayrıca İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda gibi dört ayrı ülke veya bölge bulunmaktadır. Bu bölgeler, kendi yerel yönetim organlarına sahiptir ve belirli konularda yerel yasama ve yürütme yetkisine sahiptir.

6. Sonuç

İngiltere'nin yönetim sistemi, tarihsel gelişimlerin ve siyasi reformların bir ürünüdür. Bugün, ülke parlamenter demokrasi ve anayasal monarşi prensipleri üzerine kurulu bir sistemle yönetilmektedir. Bu sistemde, monarşinin sembolik bir rolü vardır ve gerçek siyasi güç parlamento ve hükümettedir. Ayrıca, bağımsız bir yargı erki ve merkezi ile bölgesel yönetim organları da İngiltere'nin yönetim sisteminin önemli unsurlarını oluşturur.