Kalp krizinden kurtulmak – işte böyle bir duygu

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
21 Mart. Baharın başlangıcı. Saat 22 yönünde. Kanepede. Göğsüm sanki bir mengeneyle sıkıştırılıyormuş gibi geliyor. Nefesim kesildiği için nefesim kesiliyor. 112'yi mi arayacaksınız? Zaten yarın kardiyologla randevum var! Çeyrek saat sonra şiddetli basınç ağrısı kaybolur. Ve bununla birlikte acil arama yaparken karar verme baskısı da var.

Gece başka bir saldırı olmadan geçiyor. Ertesi sabah tıp merkezi. Kardiyolog durumumun ciddiyetini hemen fark etti ve acil servise haber verdi. Akut kalp krizi şüphesi! Acil doktoru bana tuvalete gitmem için zaman vermiyor.

Mavi ışıklar ve sirenlerle ambulansın içinde hızlı bir yolculuğun ardından Heidelberg'deki Kalp Cerrahisi Kliniğine varıyoruz. Teşhis daha sonra doktorun mektubunda konuldu: “Kardiyojenik şok. Miyokardiyal enfarktüs. Şiddetli üç damar hastalığı. Kronik tıkanıklıklar. Son derece sınırlı pompalama fonksiyonu.”

Yoğun bakım hemşiresi hassas bir sesle şöyle diyor: “Bay Weisbrod, şimdi size mesane sondası takıyoruz.” Bir doktor bana sakin bir şekilde şöyle açıklıyor: “Kalbiniz o kadar zayıf ki, onu desteklemek için yapay bir pompaya ihtiyacınız var. Sizi lokal olarak uyuşturuyoruz ve kasıklarınıza, bu harici pompayı doğrudan kalp odacığına bağlayan küçük bir tüp yerleştiriyoruz.” Yüksek teknolojili cihaza neredeyse şiirsel bir ad verilen Impella, şimdilik benim hayat sigortam olacak.

Anestezi uzmanı da bana önce güven aşılıyor, ardından anestezi kokteyli. “Acil kalp cerrahisi işlemi” (doktorun mektubu) üç buçuk saatten fazla sürüyor. Sternum uzunlamasına bölünmüştür. Açık kalp ameliyatı sırasında sol bacağımdaki damarlardan alınan üç bypass ile hastalıklı merkez organım güçlendiriliyor.

Kaynak: Charité – University Medicine Berlin.GRAFİK: MÓNICA RODRÍGUEZ/BERLINER ZEITUNG

Öldüm. Yardım çığlığım sessiz bir çığlık olarak kaldı.

Alacakaranlık uykumda bir tür halüsinasyon üzerime geliyor. Parlak LED ışıkların altında ameliyat masasında çıplak yatıyorum. Cerrahi ekip sedyenin ucunda hararetli bir şekilde sohbet ediyor. Bir kadın gülüyor. Görünüşe göre artık yaşamak için var değilim. Maskeli yeşil ceketler tüpü nefes borusundan çıkarır ve cerrahi aletleri yavaşça uzaklaştırır. Öldüm. Yardım çığlığım sessiz bir çığlık olarak kaldı.

Ne adaletsiz, adaletsiz bir kabus! Kalp cerrahlarından, anestezistlerden, perfüzyonistlerden ve hemşirelerden oluşan bu mükemmel ekip az önce hayatımı kurtardı! Ertesi sabah öğrendiğime göre ameliyat sırasında yakınları hastane önünde toplanmıştı. Berlin'den gelen oğlum kalp cerrahisi bölümüyle iletişim halinde. Yoğun bakımdaki ilk kritik gecenin ardından her şey yolunda. Atletik yapım sayesinde zorlu prosedürü yara almadan atlattım.

Çok fonksiyonlu yoğun bakım yatağında uyandığımda, başlangıçta bakım vakası diyebileceğimiz bir durumda olduğumu hemen fark ettim. 50 santimetre uzunluğunda bacak yarası (bypasslar için damarın çıkarılmasından) ve göğüs boyunca cetvel gibi çizilmiş 20 santimetrelik dikey bir dikiş bulunan büyük bir insan inşaat alanı. Çubuğa kenetlendi: dedi Impella makinesi.

Boyunda, kalbe ilaç sağlayan ve venöz basıncın kısa bir resmi yolla kontrol edildiği merkezi venöz kateter (CVC) bulunur. Ayrıca: çeşitli drenajlar ve her türlü infüzyonla 20 tüp gibi hissettiren Hayati “Tam Kontrol”: Bu TV dizisinin başlığı hiçbir yerde buradan daha uygun olamaz! Açık kanatlı gömleğimin içinde kendimi yeni yürümeye başlayan bir çocuktan daha çaresiz hissediyorum, mahremiyetimi ve bağımsızlığımı kaybettim.

Yatakta özgürce hareket etmeme bile izin verilmiyor. Sağ bacağımın sürekli gerilmesi gerekiyor. Beni Impella'ya bağlayan kalp kateterinin arayüzü burada. Sadece sırt üstü yatabilirsiniz, yan tarafınıza ve kesinlikle yüz üstü yatamazsınız.

Yazıklar olsun, bağırsaklarınız gürlüyor

Ve yazıklar olsun size, bağırsaklarınız gürlüyor! Yetişkin hayatım boyunca hiçbir zaman sürgüye güvenmek zorunda kalmadım. Şimdi sırtüstü çömeliyorum ve bir tavuk gibi yumurtalarının üzerine bakıyorum.

Geceleri yapay ışık, monitörlerin sürekli yanıp sönmesi ve bip sesi, aydınlatılmış koridorun sesleri, yorulmak bilmeyen gece hemşirelerinin sessiz çalışması. Göğüste, günün her saatinde kalp atış hızını ve ritmi ölçen bir tür akıllı telefona bağlanan bir avuç elektrot var.

Yoğun bakımda gün hastalar için erkenden, en geç sabah 6'da başlıyor. Alfabetik sıraya göre standartlar: Solunum tedavisi, yatak egzersizleri, kan testleri, kan şekeri, EKG, yemek (üç öğün), ateş ölçümü, kilo kontrolü, heparin enjeksiyonları (tromboza karşı), kişisel hijyen, ilaç (28 tablet!), akciğer röntgen, oksijen doygunluğu, Ultrason kalp, pansuman değişimi.

Açık kaynak
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Bir hasta olarak işim daha pasif olduğu için daha kolay. Gerçek en yüksek performans, yoğun bakım hemşireleri tarafından üç vardiya halinde 24 saat boyunca sağlanır. Tüm strese rağmen her zaman ulaşılabilir kalıyorlar. Anne, Chantal, Ingrid, Sandro, Lena, Lisa, Maher veya Stefanie olsun, adlarını minnetle hatırlayacağım.

Son yoğun bakım komşum beni de çok etkiledi. Pfalzlı 62 yaşındaki adama yaklaşık üç yıl önce bir donör kalbi verildi. Ancak reddedilme tepkileri onu sürekli yatağa bağlar. Yoğun bakım ünitesinde daimi misafir olarak bulunuyor. Yakışıklı adam, takdire şayan bir tavırla, ailesinin de yardımıyla son derece sınırlı hayatını en iyi şekilde değerlendirmeye çalışır. Kendini bedeninde bir mahkum gibi hissediyor. Nefes almak, yemek yemek, içmek ve uyumak (genellikle yetersiz) her gün yönetilmesi gereken temel ihtiyaçlardır. Sakin bir sesle şöyle diyor: “Kalp yetmezliği, akciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği. Her an ölebileceğimi biliyorum.”

“Normal” hayatıma dön

Yedi günlük sıkı yatak istirahatinin ardından kalbimin Impella'dan (grazie!) bağlantısı kesildi ve normal koğuşa nakledildim. Eski güzel pompamın, önceki yıllarda olduğu gibi, ileri teknolojiye sahip bir makine olmadan yeniden çalışmaya başlaması ne güzel bir duygu.

Taburcu olduktan sonra rehabilitasyon kliniğinde takip tedavisi planlanır. Sonra doğum günümden kısa bir süre önce neredeyse aniden sona eren “normal” hayatıma dönüş başlıyor. Ve bunun tek sebebi şunu düşünmemdi: 112'yi mi arayacağım? Yarın kardiyologla randevum var!

Joseph Weisbrod eğitimli bir yayıncılık kitapçısıdır. Yayıncılık sektöründe onlarca yıllık liderliğin ardından artık kitaplar, İtalya, seyahat ve futbol hakkında yazmaktan keyif alıyor.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi, ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.