Partim İsrail'i destekleme konusunda federal hükümete tam yetki verdi

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Christine Buchholz, 2021 federal seçimlerine kadar 12 yıl boyunca Sol Parti üyesiydi. Berlin'deki federal seçimlerin kısmen tekrarlanmasının ardından, Federal Meclis yetkisinin getirdiği tüm ayrıcalıklarla birlikte bir kez daha parlamentoda sandalye kazanma hakkına sahip oldu. Ancak Christine Buchholz görevi üstlenmeyecek. Nedenlerini konuştuk.

Bayan Buchholz, buna hakkınız olmasına rağmen Federal Meclis'teki yetkinizden feragat ediyorsunuz. Ana sayfanızda bu konuyla ilgili bir açıklamada şöyle yazıyorsunuz: “Son birkaç yılda yaşanan gelişmeler beni partinin çoğunluk çizgisiyle ve parlamento grubuyla defalarca karşı karşıya getirdi.” Bunu belirtir misiniz?

Bana göre sol, Almanya ve NATO'nun Ukrayna savaşındaki rolüne dikkat çekmek ve eleştirmek konusunda çok çekingen davrandı. Üstelik parti savaş karşıtı harekette öncü bir rol oynamadı. Aynı durum, Almanya'nın, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından İsrail'in Gazze Şeridi halkına karşı yürüttüğü savaşa verdiği destek için de geçerli. Burada da sol pek fark edilmiyor veya işgalden etkilenen Filistinlilere karşı İsrail'in yanında yer alıyor. Güney Afrika'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki davası, İsrailli bakanların sınır dışı edilme planları ya da Refah'taki mevcut gerilim konusunda kayda değer bir tavır almıyor. Savaşa karşı hiçbir şey örgütlemiyor ve gerçekleşen gösterileri desteklemiyor. Bunun istisnası, partinin bireysel ilçe ve bölge dernekleri ve hoşgörüyle karşılanan ancak çok az destek alan parti üyeleridir.

Sol federal başkan Martin Schirdewan, Sol'un Almanya'daki “barış partisi” olduğunu vurguladı. Bu formülasyon hakkında ne düşünüyorsunuz?

Savaşı, silah dağıtımını ve yeniden silahlanmayı savunan diğer partilerin fiili koalisyonuyla karşılaştırıldığında Sol, programatik olarak bir barış partisi gibi görünüyor ve Erfurt partisinin programı hâlâ geçerli. Ancak bunun Gazze açısından pratik bir sonucu yok. Federal Meclis'teki Sol, federal hükümete İsrail'i kayıtsız şartsız destekleme konusunda tam yetki verdi. Ve Gazze'deki savaşa yönelik hareketi desteklemek için hiçbir şey yapmıyor. Medyanın kışkırtmalarına ve kriminalizasyonlarına maruz kalan Filistinlileri yalnız bırakıyor. Ayrıca programatik pozisyonlarını çok çekingen bir şekilde temsil ediyor ve bu nedenle bir boşluk bırakıyor. Bu kısmen Wagenknecht partisi BSW tarafından, kısmen de -en azından Ukrayna açısından- kendisini garip bir şekilde savaş karşıtı bir parti olarak sunan AfD tarafından dolduruluyor.

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Bugünkü partide sizin de belirttiğiniz gibi NATO'ya, pasifizme, İsrail'in Gazze'deki savaşına yönelik eleştiri eksikliği varsa, Federal Meclis üyelerinin yetkiden feragat etmek yerine bu pozisyonlar için mücadele etmesi özellikle uygun olmaz mı?

Soru kesinlikle meşrudur. Ve evet, farklı koşullar altında ben de bunu yapardım. Bu zamanın temel tartışmalarındaki temel konularda partinin desteğine sahip olduğumu hissetseydim. Geçmişte de durum böyleydi; örneğin Afganistan'daki savaşlarda, Mali, Sudan ve diğer yerlerdeki Bundeswehr misyonlarında. Bu yüzden kaçtım.

Peki şimdi ne değişti?

Ancak mevcut durumda kendimi partinin liderliği ve Federal Meclis'teki Sol grupla kalıcı bir çatışma içinde bulurdum. Federal Meclis'te geçirdiğim zamandan, yalnız bir savaşçı olarak yola çıktığınızı biliyorum. Bu, özellikle ana akımdan gelen muazzam medya baskısıyla karşı karşıya kaldığınızda geçerlidir. Bu yüzden gönüllü gücümü ve enerjimi parlamento dışında, solun içindeki ve dışındaki diğerleriyle birlikte protestoyu inşa etmeye yönlendiriyorum.

Partinin tutumunu eleştirmenin yanı sıra, istifanız aynı zamanda Federal Meclis üyesi olarak siyasi değişim sağlama olanaklarına ilişkin bir istifa eylemi olarak mı anlaşılmalı? Eğer öyleyse, bu konuda parlamento dışında daha fazlasının başarılabileceğine inanıyor musunuz?

Toplumsal koşullara bağlıdır. Şu anda Federal Meclis'teki seçeneklerimin son derece sınırlı olduğunu düşünüyorum. Fark edilir bir değişim sağlamak için sokaklarda ve şirketlerde gerçekleşen toplumsal hareketler parlamentodan daha önemlidir.

Solun “şu anki kritik durumlarda savaş karşıtı bir parti olarak görevini yerine getiremediği” bir durumda partinin durumu hakkında ne söylediğini düşünüyorsunuz?

Sol zor durumda. Sahra Wagenknecht ve takipçileri bunun sorumluluğunun bir kısmını taşıyor ama sadece bir kısmını. Sorumluluğun bir diğer kısmı da parti içinde solu hükümete yönlendirmek ve böylece onu liderlik ve cesaretten yoksun bırakmak isteyenlere düşüyor; çoğunluğun daha kolay sağlanması umuduyla bu kursu destekleyenler de var. Bu çatışma birçok yerde parti tabanının kanamasına yol açtı. Mevcut kabuller bunu gizleyemez. Üstelik BSW'yi Soldan ayırmakla da sorun çözülmedi.

Parti liderliğinde ve Sol gruptaki konumlarınızda artık Federal Meclis'te yer görmüyorsanız, neden hâlâ bu partinin üyesi olmaya devam ediyorsunuz?

Partide hala kesinlikle değer verdiğim ve kendi bağlamlarında iyi ve önemli siyasi işler yapan birçok insan var. Bu yüzden üye olarak kalacağım ve mevkilerim için mücadele etmeye devam edeceğim. Ama yanlış ya da yetersiz bulduğum parti kararlarına kendimi bağımlı kılmayacağım. Solun, dönemin merkezi krizleri ve çatışmaları karşısında kendisini farklı bir şekilde konumlandırmasını, kendisini düzen karşıtı bir güç olarak göstermesini ve bazen de popülerliğini yitirmesini isteyen pek çok kişi var. Sol her zaman sömürü eleştirisini her türlü baskıya karşı mücadeleyle birleştirmelidir.

Çok teşekkür ederim Bayan Buchholz

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.