Robert Louis Stevenson'un “Alman” tarafı

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bu bir Açık kaynak-Katkı. Berlin yayınevi ilgilenen herkese Olasılıkilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak.

Yazar Robert Louis Stevenson çocukluğumun kahramanıydı çünkü beni ölümünden sonra Doğu Almanya'nın dar sınırlarından kurtardı. Romanları, öyküleri ve hikâyeleriyle beni, memleketi İskoçya ya da Polinezya'daki seyahat yerleri gibi, onsuz asla gidemeyeceğim yerlere götürdü.

Onunla geçmiş yüzyıllara uzanan maceralı yolculuklara çıktım. Bu yüzden “Hazine Adası”nı okurken hancının oğlu Jim Hawkins ile uzak bir adada palmiye ağaçlarının altında korsan altını kazıyordum. Kaçırılan'da yetim çocuk David Balfour ve arkadaşı Jacobite Alan Breck Stuart ile birlikte İskoç fundalıklarında İngiliz askerlerinden saklandım. “Şişedeki Şeytan”da, San Francisco'da süt beyazı camdan yapılmış bir şişe satın alan Hawai'li dümenci Keawe'nin hayatına birden atladım. Birlikte, içeride zıplayan ürkütücü siyah gölgeye umut ve korkuyla baktık.

Kahramanım kitaplarında sıklıkla aydınlık ve karanlık eğilimleri birleştirmeye çalışan insanların psikolojik çatışmaları üzerine düşünürdü. Kalemi ve kağıdıyla yoksul yetimleri, İskoç özgürlük savaşçılarını ve diğer ezilen insanları destekledi ve katil korsanları, açgözlü akrabaları ve diğer işe yaramazları olabilecek en kötü şekilde tasvir etti.

Ancak yıllar sonra, Doğu Almanya artık var olmadığında birdenbire Stevenson'un zor koşullar altındaki “Alman” yanını keşfettim, çünkü onun Almanya ile ilgili yazıları çoğunlukla İngilizce olarak yayınlanıyordu. Almancaya yapılan birkaç çeviriye kütüphanelerde nadiren rastlanır.

Bence bu, Stevenson'un Alman hayranları için utanç verici çünkü yazarın Almanya ile ilişkisi çok yönlüydü. Bazı biyografi yazarlarına göre, çocukluğunda 1862 ve 1863 yıllarında Almanya'ya yaptığı spa ve tatil gezilerinde anne babasına ve diğer akrabalarına eşlik etti. Augsburg, Bad Homburg vor der Höhe, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Heidelberg, Koblenz, Köln, Münih, Nürnberg ve Wiesbaden'i ilk kez ziyaret etti.

Bad Homburg'daki Kurhaus, 19. yüzyılın sonuH. Tschanz-Hofmann/imago

“Tüm hayatımı Frankfurt'ta geçirmiş gibi hissediyorum”

Görünüşe göre oradaki deneyimlerini hoş buldu çünkü 1872 yazında Almanya'yı tekrar ziyaret etti. Ailesine, arkadaşlarına ve tanıdıklarına yazdığı mektuplar, bu sefer de gezisini çoğunlukla keyifli ve ilginç bulduğunu açıkça belirtiyor. Köln'de katedrali ziyaret etti, Ren Nehri'nde yüzdü ve Tivoli Bahçesi'ndeki yaz tiyatrosunu ziyaret ederek başarılı yazar Charlotte Birch-Pfeiffer'in “Anne ve Oğul” adlı oyununu izledi. Aynı zamanda Deutz ve Eckenheim'daki restoranlarda şarap veya bira içerek rahatladı.

Frankfurt am Main, en sevdiği Alman şehri oldu. Annesine şunu itiraf etti: “Bana öyle geliyor ki tüm hayatımı Frankfurt'ta geçirdim ve sanki şehirden hiç ayrılmayacakmışım gibi geliyor.”

Ama sonra muhtemelen merak ederek Saksonya'ya gitti. Her ne kadar Dresden'i “korkunç Leipzig'e karşı bir sığınak” olarak görse de, her iki şehrin avantajlarını da takdir ediyordu: Dresden “yiyecek bir şeyler alabileceğiniz, eğlenebileceğiniz ve sinir bozucu bir arkadaşlıktan kurtulduğum bir yerdi. Bütün bunlarda Leipzig'in avantajları vardı” diye yazdı tanıdığı Elizabeth Crosby'ye. Daha sonra Wiesbaden ve Bad Homburg vor der Höhe üzerinden İskoçya'daki memleketine dönmeden önce ebeveynleriyle Baden Baden'de buluştu. 1875'te ailesiyle birlikte Wiesbaden'e yaptığı kısa bir gezi, Almanya'daki son kalışıydı ve belli ki ruhuyla ziyaret etmeye devam ediyordu.

Diğer yerlerin yanı sıra Main Nehri boyunca yürüyüşlerinde deneyimlediği Almanya'nın küçük eyaleti ve muhtemelen doğası, onun edebi ilham kaynağı oldu. Sonuç olarak Stevenson ikinci romanı Prens Otto'yu 1885'te yayımladı. Bir romantizm.”

Stevenson özellikle Frankfurt am Main'e düşkündü.

Stevenson özellikle Frankfurt am Main'e düşkündü.Artocoloro/imago

Ana karakteri Prens Otto, “Alman İmparatorluğunun küçük bir üyesi” olan kurgusal Alman Grünewald prensliğini yönetiyor. Orta yaşlı, neşeli bir adam olarak, dörtnala devlet işlerinden uzaklaşıp, (aynı zamanda kurgusal) komşu eyalet Gerolstein'ın sözde kırsal cennetine doğru koşuyor. Orada doğal güzelliğin tadını çıkarıyor ve asi bir çiftçi ailesiyle birlikte gizli kalıyor. Ondan haber alıyor: Karısı, kendisine karşı devrim başlatan ve fetih savaşı başlatmayı planlayan Doğu Prusya başbakanının metresi. Kendisi, yani prens, yalancı, hırsız ve doğuştan aptal olurdu. Otto düşünceli bir şekilde prensliğine döndüğünde, kendisini giderek daha fazla sarayının entrikalarına kaptırır. Sonunda, güçsüzleştirilmiş ve tamamen yoksullaştırılmış prens ve prenses, savaş patlak verirken ve belediye binasında cumhuriyet ilan edilirken birbirlerini yeniden sevgili olarak bulurlar.

Stevenson, önsözünde bu yeni çalışmayı bir “başyapıt” olarak tanımladı; bunun nedeni belki de içeriğinin diğer macera hikayelerinden çok farklı olmasıydı. Romanının sonu en azından Almanya ile ilişkisinin sonu değildi.

Akciğer hastalığından mustarip olan ve çoğu zaman yatalak durumda olan yazar, iklimin kendisi için daha hoş olması nedeniyle 1890 yılında ailesiyle birlikte Polinezya'nın Samoa adasına taşındı. Önceki yıl bir deniz yolculuğu sırasında bölgeyi araştırmış ve başkent Apia yakınlarında bir mülk satın almıştı. Eşi Fanny, günlüğünde yeni inşa edilen “Vailima” adlı aile evini “Alman bira bahçesindeki pavilyonu çok anımsatan temiz ve ayrıntılı bir bina” olarak tanımladı. Aile daha sonra aynı adı taşıyan ikinci ve daha konforlu bir ev inşa etti.

Stevenson, Samoa'da Neubrandenburg doğumlu doktor Bernhard Funk gibi Alman arkadaşlar buldu. Aynı zamanda Almanya Başkonsolosu Oscar Wilhelm Stübel ve Alman kruvazörü Sperber'in kaptanı Max Foss ile de geçici olarak dost oldu.

Robert Louis Stevenson Samoa'da

Robert Louis Stevenson Samoa'daBridgeman Görselleri/imago

Yerli nüfusa bağlılık

Ancak adada tanıştığı tüm Almanlara sempati duymuyordu. Stevenson çiftinin 1890 ile 1894 yılları arasındaki günlükleri ve mektuplarının yanı sıra “Tarihe Bir Dipnot” adlı makale. Stevenson'un Samoa'da Sekiz Yıllık Huzursuzluk adlı eseri, yazarın yerli halkın iç savaşlarına ve İngiliz, Amerikalı ve Alman sömürgecilerin güç mücadelelerine dahil olduğunu ortaya koyuyor. Samoa kralları Laupepa ve Mataafa gibi önemli şahsiyetlerin çoğunu, çeşitli ulusal konsolosları ve diğer politikacıları kişisel olarak tanıyordu. Tüm ulusal farklılıklarına rağmen hindistancevizi ticaretinde yer alan Avrupalılar ve Amerikalılarla eşit gördüğü yerlilere çoğu zaman şefkat duyuyordu.

“Taslak” olarak tanımladığı aydınlatıcı tarih kitabı da dahil olmak üzere, savaşan taraflar arasında barışı sağlamaya ve “Buz Devri'ni iki yıl içinde bitirmeye” çalıştı. Önsözünde “Hız çok önemliydi, aksi takdirde sorunlu bir ülkeye fayda sağlamak için çok geç olabilir” deniyor. Kendini bunu yapmaya zorladı: “Bu Samoa belgeselini bitirmem gerekiyor; bu benim kahrolası görevim.”

Yazar, Almanlar da dahil olmak üzere kahramanlarını, avantajları ve zayıflıkları ile çok farklı bir şekilde nitelendirmiştir. Kendisinin de belirttiği gibi, kitabının yayınlanması kutlandı: “Alman şirkette (yazarın notu: Apia'daki Alman Ticaret ve Plantasyon Şirketi) Samoa kitabımı melekler gibi aldılar.” Bu nedenle üvey oğluyla birlikte 15 çeşit yemek ve “sekiz çeşit sarhoş edici içki”den oluşan bir ziyafete davet edildi.

Ancak politik olarak Stevenson'un yayını istenen başarıyı getirmedi. Bu nedenle eğitimli avukat, siyasi anlaşmazlıklar arasında kişisel arabulucu olarak çalışmaya devam etti, gazete makaleleri ve mektuplarında kalem ve kağıtla adalet ve barış için mücadele etti, ancak başka bir adaya sınır dışı edilme ve cinayetle tehdit edildi ve yakalanan yaklaşık 20 yerli şefe yiyecek desteği sağladı. . Bu süre zarfında kronik hasta adam, hayatının sona ermesiyle ilgili dileğini dile getirdi: “Keşke aniden ölseydim, ne büyük mutluluk! Çizmelerimin içinde ölmek istiyorum. Battaniyeler diyarında yeterince uzun süre kaldım.”

RL Stevenson'ın Samoa'daki cenazesi.

RL Stevenson'ın Samoa'daki cenazesi.Piemags/imago

Umudu gerçekleşti: 3 Aralık 1894'te ailesi akşam yemeğini hazırlarken, 44 yaşındaki adam aniden verandasında yere yığıldı ve beyin kanamasından öldü. Eğer yaşasaydı, altı yıl sonra yeni kurulan Alman Samoası kolonisinin sakini ve Alman İmparatorluğu'nun tebaası olacaktı. Bundan hoşlanır mıydı?

Ariane Handrock, Hamburg'da gazetecilik ve edebiyat eğitimi aldı ve Berlin'de serbest yazar olarak yaşıyor.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi ilgilenen herkese bu fırsatı sunuyor İlgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak. Seçilen katkılar yayınlandı ve onurlandırıldı.

Bu makale Creative Commons Lisansına (CC BY-NC-ND 4.0) tabidir. Yazarın ve Berliner Zeitung'un isminin belirtilmesi ve herhangi bir düzenlemenin hariç tutulması koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla kamu tarafından serbestçe kullanılabilir.