Seyahat Evi'nin anıları ve Doğu Almanya'nın vazgeçilmezi bir dönem

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bu bir Açık kaynak-Katkı. Berlin yayınevi ilgilenen herkese Olasılıkilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak.

Bunun için bir süreç yok.” Bu kısa ve nihai, geri alınamaz bilgiyi 1980'lerin başında Alexanderplatz'daki vize veren seyahat ofisinden aldım. Gelecek vaat eden “House of Travel” adıyla yeni yüksek binalardan birinde ofisleri vardı. Görünüşe göre buraya “Seyahat Önleme Evi” denmesi daha doğru olurdu.

Bu durumda “süreç” ne anlama geliyordu? Bu söz karşısında çaresiz kaldım. Çevirmen ve tercüman olarak iyi bir üne sahip olmama rağmen, yaklaşık otuz yıl önce Paris'ten Doğu Berlin'e geldikten sonra bile beni hala şaşırtan yeni bir dil sorunu. Gizemli kelime Fransızcaya çevrilebilir mi? Sadece çok yakın. Bir şey açıktı: Benim “endişem” (aynı bürokrat ailesinden gelen başka bir terim) ben daha haklı çıkaramadan reddedildi.

Güzel plan başarısız oldu

Ne istiyordum? On yaşındaki kızım için Fransa'ya seyahat etmesini sağlayacak vize istiyordum. Arkadaşım Jean-Philipp, Sarah'yı doğduğundan beri tanıyordu. “Doğduğundan beri” öyle yazmıyor. Doğduğunda beni ziyarete gelmişti. Yeni doğmuş bebekle ilk karşılaşmamda bana Friedrichshain hastanesine kadar eşlik etti. Onu yakın akrabam olarak tanıttım.

Yetenekli bir Alman bilim adamı olarak Almancayı aksansız konuştuğu için yalan kabul edildi ve yeni dünya vatandaşını benimle birlikte karşılamasına izin verildi. Tam da bunu hayal etmişti. Sarah'ı uçağa ben götürürdüm, onunla Paris'te buluşurdu, tatillerini ailesiyle, özellikle de kızıyla geçirirdi. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, onların Fransızca diline aşina olmalarını sağlayacaktır.

Bu güzel plan artık başarısız oldu çünkü bunun için bir süreç yoktu. Neden var olmalıydı? Doğu Almanya'da, en azından iktidardakiler tarafından daha az gerçekçi bir şekilde “anti-faşist koruyucu duvar” olarak tanımlanan “sınır güvenliği”nin sağlandığı 13 Ağustos 1961'den beri Fransa'ya özel olarak seyahat edebilen yetişkin neredeyse yoktu. Vatandaşlarının (“halkımızın”) refahını bu kadar önemseyen hükümet, Batı'nın tehlikelerine maruz kalmadı. Duvar inşa edilmeden önce, Doğu Almanlar, gerekli dönüştürülebilir para üstü paraya sahip olmaları ve Doğu Almanya yasalarının çiğnenmesinden korkmamaları koşuluyla, Batı Almanya pasaportuyla Batı Berlin'den geniş dünyaya kaçabiliyorlardı.

Daha sonra, çok daha sonra, duvarın son izleri turistik bir cazibe merkezi haline geldiğinde, engel teşkil edebilecek şeyin sadece var olmayan bir süreç olmadığını öğrendim. Beni Schengen bölgesi vatandaşı olarak tanımlayan kimlik kartımla artık vizesiz olarak Berlin'de Paris'e giriş yapmaya hazırlanıyordum ki bir anne on yaşlarında bir kız çocuğuyla yanıma gelip bana bir soru sordu. kızına, beklendiği yere, Paris'e kadar eşlik etmeye hazır olsaydım. Yanında bir yetişkin olmadan uçağa binmesine ve uçmasına izin verilmezdi ama amcasının gözetiminde, ki ben de öyleymiş gibi davranabilirim, Paris'teki arkadaşları onu kabul edebilirdi.

Yıllar önceki kayıp sürecini düşündüm ve evet dedim. Ancak kontrol ettiğimde memur şüphelendi, kız amcasının adını bilmiyordu ve ben de onun hakkında ikna edici bir bilgi veremedim. Annemin ve benim memurun fikrini değiştirme çabalarımız boşa çıktı. Böylece Paris'te boş yere bekleyen arkadaşlarının dehşeti ve çaresizliği içinde düşünen annenin planı suya düşerken, bir yandan da ağlayan kızını teselli etmeye çalışıyordu.

Berlin-Schönefeld Havalimanı'nda geçiş uçağıFrank Sorge/imago

Süreç beklediğimden biraz daha karmaşık çıktı ve hızlı ve kötü hazırlıktan pişman oldum ve anne ile kızın hayal kırıklığında kendimi suç ortağı hissettim.

Artık var olmayan bir ülkenin pasaportuyla

Ancak 1990 baharında kızımın gerçek babası olduğu halde Paris'e uçmak kolaydı. Bu artık herhangi bir işlem gerektirmiyordu. Onun 14. yaş gününü Paris yakınlarındaki Ivry'de, Antoine Spire ve eşi Colette'in dairesinde kutladık. Doğu Almanya'nın başkentindeki France Culture radyo istasyonu için Christa Wolf gibi tanınmış şahsiyetlerle röportaj yaptığında onun adına tercümanlık yaptım. Doğum günü Antoine'ın Berthillon'dan dondurma almasına vesile oldu. Paris'in en iyisi olma ününe sahipti.

1990'da Paris'teki Charles de Gaulle Havalimanı'ndaki geliş terminali

1990'da Paris'teki Charles de Gaulle Havalimanı'ndaki geliş terminaliHohenacker/Imago

Altı ay sonra Berlin'den Washington'a uçtum. Orada beni Woodrow Wilson Uluslararası Akademisyenler Merkezi'nde on aylık bir araştırma ziyareti bekliyordu. Annesinin önerisi üzerine Sarah bana eşlik etti. Washington'da Alman okulunun Doğu'daki fakir akrabalarını ücretsiz kabul etme teklifini geri çevirdi ve normal bir Amerikan okulunu tercih etti. Bu şekilde İngilizcenin Amerikan versiyonuna ilişkin iyi bir temel edindi. Gitarın yanı sıra Fransızcayı da ders olarak seçebildim.

ABD'ye seyahat etmek için herhangi bir prosedüre gerek yoktu. Çıkış ve giriş vizeleri mavi Doğu Almanya pasaportumuza damgalanmıştı ve 1991 baharında artık var olmayan bir ülkenin pasaportuyla Berlin'e geri döndük. Kaybolan ülkenin yerini alan ülkede yaşamaya yavaş yavaş alıştım.

Ortam ve özellikle insanlar artık bir yıl önce bıraktığım ortamlar değildi. Sadece gelecek değil, geçmiş de artık eskisi gibi değildi. Stasi dosyalarıma göz atabildiğimde bunun özellikle farkına vardım. 400 sayfada başka bir süreçle karşılaştım. Operasyonel bir şey.

1980'lerin başında House of Travel'da olmayan sürecin aksine internette bununla ilgili bilgiler buldum. Şunu okudum: “Operasyon Süreci (OV), Doğu Almanya Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın (MfS) gizli servis soruşturmaları ve istenmeyen veya şüpheli kişilere veya insan gruplarına yönelik faaliyetlerine yönelik bir önlemler kataloğuydu.” Evet, bu doğru. Sevilmeyen ve şüpheli biri olarak görülüyordum. 13 Aralık 1963'te bir ön süreç “operasyonel” bir süreç haline geldi.

Doğu Almanya'daki öğrenciler, 1964

Doğu Almanya'daki öğrenciler, 1964imago

Bu operasyonel sürecin bir kod adı var: “Yılan”. Teğmen Sperling'in bir çalışan olduğu belirtiliyor. Ve tabii ki eski öğrenci arkadaşım ve sözde arkadaşım olan IM Tiger da orada, bu da hayvan kitabını tamamlıyor.

“Yatırım yapma nedenleri” şöyle: “WROBLEWSKI, Vincent, sözde tartışma partileri için farklı apartman dairelerinde düzenli olarak buluşan bir grup olumsuz insanı çevresinde topluyor. Bu toplantılar doğası gereği organize edilmektedir. Bu toplantılarda katılımcılar partinin ve hükümetin aldığı tedbirlere karşı ajitasyon yapıyorlar. Bu toplantılara Batı Berlinliler de katılıyor.”

Gençlerin, özellikle de öğrencilerin, kendilerini ilgilendiren politik, felsefi, sanatsal konularda birbirleriyle konuşmak, fikir alışverişinde bulunmak, deneyimlerini, umutlarını, endişelerini birbirleriyle paylaşmak için bir araya gelmelerini normal ve doğal buldum. Birlikte yeme, içme, flört etme, sevişme, burada “parti ve hükümetin tedbirlerine” karşı ajitasyon yapmak amacıyla “bir grup olumsuz insan” olarak tanımlandı.

Yine ondan kaçtım

“Olumsuz tutum” Stasi'nin eleştirel düşünceyle eşanlamlısı gibi görünüyor. Bu olumsuz kişilerin mahkum edilmesi, parti ve hükümete yönelik ajitasyonlarının durdurulması, yani parmaklıklar ardına konulması için her türlü delilin “geliştirilebilmesi” sağlandı: Bu gruba, karakteri ve dolayısıyla bu grup insanı içten dışa doğru netleştirme ve bu grubun konsepti hakkında mümkün olan en kısa sürede netlik kazanmak için onlar üzerinde çalışma imkanı vardır. İmzalar Clasen Binbaşı, Ullrich Binbaşı, Brachlow Teğmen.”

Nihayetinde deliller yeterli değildi; çalışkan, dikkatli ve gayri resmi çalışanlardan gelen dört yıllık raporların, modern gözetim teknolojisinin kullanılmasının, telefonumun yoğun bir şekilde dinlenmesinin, postalarımın kontrol edilmesinin ardından operasyonel süreç arşivlere girdi. Yine kaçmıştım.

Boşuna büyük bir çaba, yüzlerce hatta binlerce saat boşa giden çalışma ve bir sürü para boşa gitti. Ama adil olmak istiyorum ve her şeye kötü söz söylememek istiyorum. Bu istihdam yaratma önlemi Doğu Almanya'nın en büyük başarılarından birine katkıda bulundu: işsizlik yoktu. Bunu inkar etmek tam bir nankörlük olur.

Doğu Almanya'daki Devlet Güvenlik Kayıtlarından Sorumlu Federal Komiserin evindeki çalışan

Doğu Almanya'daki Devlet Güvenlik Kayıtlarından Sorumlu Federal Komiserin evinde çalışanİpon/imago

Son olarak heyecan verici bir okuma önerisi

Yine de unutulma akıntısında kaybolan, var olmayan ve operasyonel olayların yasını tutmuyorum. Gençlere yönelik ucuz ulaşım olanaklarından dikkatsizce yararlanan ve doğal olarak Avrupa'da ve hatta ötesinde kendini evinde hisseden torunum Frida için “süreç” yabancı bir kelimedir, kelime dışıdır ve var olmayan bir süreçtir. akıl almaz ama onun özlediği bir şey de değil. İdari kariyer yapmadığı sürece de bu böyle kalabilir. Aksi takdirde, ona gizemli süreç hakkında benim erişebildiğimden daha fazlasını öğrenebileceği büyüleyici bir okuma öneririm.

2018 yılında, süreç işleme ve kayıt yönetimine ilişkin kısa bir kılavuz olan “Dosya, Süreç ve Not” temel çalışmasının ikinci baskısı yayınlandı. Bu terim için, yalnızca Doğu Almanya'da değil, açıkça vazgeçilmez olan bir açıklama, hatta bir tanım var: “Süreç, bir ticari işlemin işlenmesinden elde edilen bireysel, ilgili belgelerin toplanmasıdır. Dolayısıyla bir dosyanın parçası…” Ne tür bir anlaşma olduğu hala şüpheli olsa da Stasi dosyam bunu bana doğruladı.

Vincent von Wroblewsky Berlin ve Paris'te yaşıyor. Filozof, yazar, mütercim ve tercümandır. 2023 yılında otobiyografisi “Muhtemelen Alman” Merlin Verlag tarafından yayınlandı.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi ilgilenen herkese bu fırsatı sunuyor İlgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak. Seçilen katkılar yayınlandı ve onurlandırıldı.

Bu makale Creative Commons Lisansına (CC BY-NC-ND 4.0) tabidir. Yazarın ve Berliner Zeitung'un isminin belirtilmesi ve herhangi bir düzenlemenin hariç tutulması koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla kamu tarafından serbestçe kullanılabilir.