Vicdani ret başvurusunda bulunduğumda ne oldu?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bu bir Açık kaynak-Katkı. Berlin yayınevi ilgilenen herkese Olasılıkilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak.

2024 baharında medyada acil durumlarda seferberliğin 60 yaşına kadar mümkün olduğuna dair bir hatırlatmaya rastladım. Augsburger Allgemeine şöyle yazıyor: “Almanya savaştaysa zorunlu askerlik süresi uzatılır. Böylece Bundeswehr, henüz 60 yaşını doldurmamış tüm erkekleri askere alma yetkisine sahip oldu.” Askere alınma korkusundan çok, prensip nedenlerinden ötürü, Haziran 2024'te ve bu yaşta vicdani ret başvurusunda bulunmaya karar verdim. 56. Temel askerlik hizmetimi 1980'lerin sonunda Doğu Almanya'nın Kuzey Vatan'ında tamamladım. Zaman hayatımın bir parçası olmasına rağmen, bu tatsız dönemde deneyimlerimi dönüştürmekten çok uzağım.

Şimdi Temel Kanun'un 4. maddesinin 3. fıkrasının 1. cümlesi ve silahlı askerlik hizmetini vicdani ret yasası (KDVG) anlamında askerlik hizmetini reddetme temel hakkına başvuruyorum. Ayrıntılı gerekçemde, diğerlerinin yanı sıra, Berliner Zeitung'da yazan Stanislaw Strasburger'den alıntı yapıyorum: “Savaş kazançlı bir iştir; bu yeni değil. Bu, 2. Dünya Savaşı'nda da, Vietnam'da, Afganistan'da, Balkanlar'da, Irak'ta ve dünyanın birçok yerinde zaten böyleydi. Halkın refahı nerede? Bu soru bugün Ukrayna açısından da ciddidir. Oradaki insanlar gerçekten Rusya'nın işgal ettiği topraklarda son adamlarına kadar öldürülmeye veya sakat bırakılmaya hazır mı?”

Doğu Almanya'daki genç askerler kışlaya vardıklarında.Reinhard Kaufhold

Şu anda birçok ülkenin askeri bütçelerinde tüketilen büyük miktardaki paralar “savaşmak” için değil, istikrarlı bir dünya barışını mümkün kılmak ve bunun çılgın bir ütopyaya dönüşmesine izin vermemek için kullanılmalı.

Almanya'nın bir Rus vicdani retçiyi alaycılığa varan bürokratik gerekçelerle Rusya'ya sınır dışı etmek istemesi fikri de benim öfkemi ve ahlaki cesaret isteğimi besliyor. Berliner Zeitung'da böyle bir vakayı okumuştum: “BAMF'nin ret mektubuna göre Rusya kusursuz bir anayasal devlet gibi görünüyor. Nikita R. için haklı bir zulüm korkusunun bulunmadığını söylüyor.”

Bundeswehr Kariyer Merkezi Berlin'den gönderi

Dolayısıyla vicdani ret başvurum haziran ortasında posta yoluyla ilgili ofise gönderiliyor ve sadece iki hafta sonra Berlin'deki Bundeswehr Kariyer Merkezi'nden aynı anda iki mektup alıyorum. İlk mektupta diğer hususların yanı sıra şunlar belirtiliyor: “Başvurunuzla ilgili Federal Aile ve Sivil Toplum Görevleri Dairesi (BAFzA) karar vermelidir. Ancak bu, yalnızca tartışmasız bir uygunluk sertifikası alındıktan sonra başvurunuz hakkında karar verecektir. […] Bu nedenle vicdani retçi olarak tanınmak için başvuruda bulunmadan önce mutlaka tıbbi muayene yapılmalıdır.”

Bir Bundeswehr kariyer merkezi. Aslında öncelikle kariyer tavsiyesi amaçlı olan yazarımız fizik muayeneye davet edildi.

Bir Bundeswehr kariyer merkezi. Aslında öncelikle kariyer tavsiyesi amaçlı olan yazarımız, fiziki muayeneye davet edildi.Martin Schutt/dpa

İkinci mektupta tıbbi muayeneye davet yer alıyor. Vicdani ret başvurusu artık işleme alınmayacak olmasına rağmen, sınav çağrısını iptal etmekte özgürüm.

Başvurumun işleme konulmasının ilerleyişini merak edebilmek için, hizmete uygunluğumun Bundeswehr Kariyer Merkezi'ndeki tıbbi hizmet tarafından belirlenmesini sağlamaya kararlıyım. 23 Temmuz 2024'te sabah saat 8'de Berlin-Niederschönweide'deki Oberspreestrasse'deki Bundeswehr tesisinde olacağım. İlginç bir şekilde, hayatımın ilk yirmi yılını bu yakın çevrede geçirdim; bu aynı zamanda geçmişe bir yolculuktu. Her ne kadar o zamanlar biz gençler kirli Spree'de ve içinde sayısız mutlu gençlik yaz deneyimi yaşadığımız Oberspree limanıyla daha çok ilgileniyor olsak da, bölgeyi Devlet Güvenlik Bakanlığı tarafından yönetilen sıkı korunan bir tesis olarak biliyordum.

Bekleme odası ve sağlık servisinin katı en az bir saatliğine sadece bana ayrılmış gibi görünüyor. Başka “hasta” yok, bekleme yok, bunun yerine ön muayeneyi yapan inanılmaz derecede arkadaş canlısı bir hemşire ve son derece arkadaş canlısı bir doktor – hepsi bu. Kilo, boy, idrar çıkışı, işitme ve görme testi, genel sorgulama, aşı evraklarının incelenmesi vb. ön muayeneler ciddi ve kibar bir şekilde gerçekleştirilir. Kısa bir bekleyişin ardından muayeneyi yapan doktorun odasına giriyorum. Kıdemli sağlık görevlisi dost canlısı, dürüst bir insan, biraz da Anton Çehov'un bir hikâyesinden fırlamış gibi: doktor önlüğü, kel kafa, siyah boynuz çerçeveli gözlükler, biraz daha güçlü, ciddi, cana yakın. En az 30 dakikalık yoğun muayene ve sorgulamaya hazırım, meraklıyım ve hazırım. “Vicdani ret başvurusunda bulundunuz. Bir doktor olarak sadece göreve uygunluğunuzu kontrol ediyorum, başka bir şey değil. Başvurunuz daha sonra Aile Bakanlığı'na gönderilecek ve orada nihai karar verilecek.”

Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius Bundeswehr'i ziyaret etti.

Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius Bundeswehr'i ziyaret etti.Boris Roessler/dpa

Doktor, sağlığım ve durumumla ilgili birkaç genel soruyla başlıyor, ardından sağlık parametrelerimle ilgili birkaç temel bilgiye kısaca değiniyor ve ardından bilgisayarındaki belgedeki ilk (?!) değerlendirme noktasına geliyor. “İşitme kaybın olduğunu biliyor musun?” Bazen sinemada ağzımdan bir cümle kaçıyor. Ve bazı frekanslar genellikle yaşla birlikte biraz aşınır. “Günlük yaşamınızda bununla ilgili herhangi bir sorununuz yok mu?” Hayır, yaşamıyorum. Bir kartalın gördüğü kadar iyi duyamıyor olabilirim ama işitme engelli olmaktan çok uzağım. Hiç beklemediğim bir anda doktor şu belirleyici cümleyi söylüyor: “İşitme kaybınız nedeniyle çalışamazsınız. Bu noktada incelemeyi durduruyorum çünkü bulgular kalıcı olarak işe uygun olmadığınız anlamına geliyor.”

Vatansever olmayan tavsiye

Kendimi çok sağlıklı hissettiğimi söylüyorum (“Bu senin için iyi.”). Daha açık konuşacağım ve başvurumun daha fazla işleme alınabilmesi için göreve uygun olmak istediğimi vurgulayacağım. Doktor bana işitme yeteneğimin bazı akustik Haberin Detaylarıını (yetersizlik) açıklıyor ve bir doktor olarak resmi gerekliliklere uygun olarak teşhis koyması gerektiğini ve tıbbi konulardan yalnızca kendisinin sorumlu olduğunu bir kez daha belirtiyor. Ayrıca güvendiğim bir KBB doktoruna başvurmamı da tavsiye ediyor.

“Geçmişte” diyorum, “reddedilmek için tam anlamıyla sağır olmak gerekiyordu” ve doktor şöyle yanıtlıyor: “Geçmişte durum böyle olabilirdi.” Memnun değilim. 165 numaralı otobüsün durağında yirmi dakika duruyorum (elbette bir otobüs iptal edilmiş) ve karışık duygular içindeyim. Bir yandan, hayatımın geri kalan kısmında (ve umarım bundan sonra da) askerlik hizmetine kalıcı olarak uygun olmayacağım. Öte yandan, görevden alınmayı değil, tanınmış bir vicdani retçi olmayı istiyorum.

Bu noktada, savaşa katılmakla ilgilenmeyen gençlere vatansever olmayan bir tavsiye: İşitme testi yaparken, sinyali duyduktan sonra mutlaka düğmeye belli bir gecikmeyle basın! Mektup 25 Temmuz'da yazıldı ve 27 Temmuz'da resmi teslimat yoluyla tarafıma ulaştı. “23 Temmuz 2024 tarihli tıbbi karara göre askerlik hizmetine uygun değilsiniz.” Bunu, yürürlükteki yasal hükümlere (Vicdani Ret Kanunu 2. Bölüm 6. Fıkra) atıf ve hukuki çözüm yolları hakkında bilgi takip ediyor.

Litvanya'daki NATO tatbikatı sırasında Bundeswehr askerleri.

Litvanya'daki NATO tatbikatı sırasında Bundeswehr askerleri.Kay Nietfeld/dpa

Ağustos ayının başında tespite zamanında itiraz ettim ve bunun üzerine 13 ve 14 Ağustos tarihlerinde posta kutumdan iki mesajı dinlememe izin verildi. Bundeswehr kariyer merkezinin bir çalışanı öncelikle itirazımla ilgili olduğu için beni geri aramamı istedi. İkinci sesli mesajda ise istek dostça ama ısrarcı bir şekilde tekrarlanıyor, aksi halde hiç istemediğim sonuçlarla karşılaşabilirdim. Aynı gün tekrar aradım ve itirazımı geri çekmemi öneren anlayışlı bir sorumlu kişiyle ilginç bir sohbet gerçekleştirdim. Eğer bunu yapmaya karar verebilseydim sistemden sonsuza kadar silinirdim ve endişelenecek hiçbir şeyim kalmazdı. Çalışan siyasi bir açıklama yaptığımı kabul ediyor, ancak aynı zamanda başarılı bir başvurunun ve silah taşımayı reddetmenin, temizlik işine çağrılma ihtimalimi ortadan kaldırmayacağını da bana işaret ediyor. Kafama taş düşse bunun bana da faydası olmaz.

Açık kaynak
haber bülteni

Kaydınız için teşekkür ederiz.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Başvurumdaki motivasyonumu son kez anlatmaya çalışacağım. Ve son kez iyi niyetli bir tavsiye alıyorum. Bir hafta süren müzakerenin ardından Bundeswehr kariyer merkezine itirazımı geri çektiğimi ve nihayet Bundeswehr sisteminden ayrıldığımı bildirdim. Tanınmış bir vicdani retçi olma yönündeki başarısız girişimim, sahte tıbbi raporlar arayan veya askerlik hizmetinden kaçınmak için başka yollar arayan genç Rus ve Ukraynalı askere alınanların raporları göz önüne alındığında, alaycı görünebilir.

Bununla birlikte, Şubat 2023'te Berliner Zeitung'da Antje Vollmer'in mirasının ruhuna uygun bir endişem vardı: “Savaşa yönelik nefret ve isteklilik ile düşman imajı üretimi, özellikle büyük kriz ve savaş zamanlarında insanlıkta derinden kök salmıştır. varoluşsal korkular. Ama bugün, eğer dünyayı, bu değerli, eşsiz, harika gezegeni gerçekten kurtarmak istiyorsanız, nefreti ve savaşı tamamen unutmalısınız. Gelecek için elimizde yalnızca tek bir seçenek var.”

Mervin Laubisch Almanca, müzik ve oyunculuk eğitimi aldı. Berlin'de serbest oyuncu ve öğretmen olarak çalışıyor.

Şeffaflık notu: Yazar takma ad kullanmaktadır, gerçek adı editör ekibi tarafından bilinmektedir.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi ilgilenen herkese bu fırsatı sunuyor İlgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak. Seçilen katkılar yayınlandı ve onurlandırıldı.

Bu makale Creative Commons Lisansına (CC BY-NC-ND 4.0) tabidir. Yazarın ve Berliner Zeitung'un isminin belirtilmesi ve herhangi bir düzenlemenin hariç tutulması koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla kamu tarafından serbestçe kullanılabilir.