FRG'deki çocukların trajik kaderi

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bu açık kaynak katkısıdır. Berliner Verlag, ilgiliye ilgilenen herkese içerik ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir.

1980'de, sadece on yaşındayken, çocuk tedavisine gitmek zorunda kaldım – buna denilen buydu. Bunun nedeni benim güçlü astımımdı. Ailem bana yardım etmek istedi, doktorlardan tavsiye aradı ve tavsiye şuydu: yükseklik, sağlıklı diyet, taze kara orman havası. Ve ben de gönderildim – Kara Orman'daki Lenzkirch yakınlarındaki Saig'e.

Beni bekleyen şey iyileşmekten başka bir şey vardı. Rahatlatıcı bir konaklama, iyileşme veya kaygısız bir zaman değildi. Bu bir molaydı – beni bugüne kadar şekillendiren travmatik bir deneyim. Veda zaten zordu, ama ben meraklıyım, yeni şeylere açık olan sosyal bir çocuktum. Arkadaşlar bulmayı, macerayı deneyimlemeyi ummuştum. Ama hiçbir isim, çocuk yok, arkadaşlık yok. Yalnızlık hissi, korku, kilitleme dışında hiçbir şey kalmadı.

Rahat Çocuk Odası sadece bir zemindi

Ailem gitmeden önce tesise bakmıştı. Daha sonra onlara güzel bir oda söylediler – ahşap yataklarla, sevgiyle dekore edilmiş, tipik kara orman tarzında damalı yorgan. Davetkar, arkadaş canlısı. Bilmedikleri: Bu oda amiral gemisi bir odaydı. Bir zemin.

Geldiğimde her şey farklıydı. Bir karyolaya yerleştirildim – on yaşında. Benim için çok küçüktü ve yatak akşamları kapalı. Artık dışarı çıkamadım. Ben paniklendim. Özellikle ilk geceyi hatırlıyorum. Sık sık, geceleri ağır bir astım saldırısı aldım. Nefes alamadım, kendimi hissettiremedim – çan yok, acil durum düğmesi yok, yardım yok.

Kendimi paniğimdeki karyoladan savaştım, kendimi tuzağa düşmüş ayaklarla parçaladım, bana yardım edebilecek birini aradım. Ve şanslıydım – gece hemşiresi Maggi o gece görevde kaldı. Dostça, sıcak bir kadın. Solunmamı sağladı, beni sakinleştirdi. Eğer görevde olmasaydı – ne olacağını bilmiyorum.

Yemeklerden hariç tutuldu

O zamanlar astım spreyleri yoktu, modern acil bakım yoktu. Ben yardıma bağımlıydım – insanlar. Ancak bu insanların çoğu yararlı değildi. Sıkı, soğuk, otoriterdiler.

Ben bir mopy çocuğuydum. Kalın. Ve bu hissedildi. Diğer çocuklar artmak zorunda kalırken, yiyeceklerden çıkarıldım. Diğer çocukların nasıl yemek yemeye zorlandığını izlemeliydim – genellikle gözyaşları altında. Öte yandan, yanında oturuyordum, aç, utanıyordum. Bugün obeziteden muzdaripim. Ve derinlerde korku kaldı: Yiyecek hiçbir şey bulamıyorum.

Duş daha da kötüydü. Tüm çocuklar – kızlar ve erkekler – birlikte kalkmak, arka arkaya durmak zorunda kaldı. Koruma yok, ayrılık yok. Sadece günah, utanç ve ahlaksızlıktan bahsettiğiniz cemaat sınıflarından gelişimde gelmiştim – ve şimdi yabancıların önünde çıplak durmak zorunda kaldım. Aşağılayıcıydı. Tam bir teslimat hissi.

Duş almak soğuk, sevgisizdi. Açıklama yapmadan, bakmadan horoz kaldık. Zorla ritüel olarak vücut hijyeni. Ben temiz hissetmedim ama çok kirli – zihinsel. Sözde öğleden sonra uykusu da bir kabustu. Dışarıda, sessiz, hareketsiz uyumak zorunda kaldık. Birisi bir santimetre bile hareket ederse, amirlerden biri geldi – onlara sadece “cadı” dedik – ve vurduk. Teselli yok, anlayış yok. Sadece korku. Ve itaat.

“Çocuk hapishanesindeydim ve neden bilmiyorum”

Uzun zamandır bunun böyle olduğunu düşündüm. Abartılı, hassas olduğumu. Her zaman evde dedim ki: “Çocuk hapishanesindeydim.” Veya: “Çocuk hapishanesindeydim ve nedenini bilmiyorum.” Ailem bunu anlamadı. Ben de kelimelere koyamadım. Birlikte? Ben on yaşındaydım. Yaşadığım şeyin adı yoktu. Sadece ağrı.

Sadece onlarca yıl sonra – uzun yıllar kara ormana, terlemeden, panik atak olmadan, saman düşmeleri olmadan gidemediğim yıllar – televizyonda hareket eden çocuklarla ilgili bir rapor gördüm. Ve aniden biliyordum: Hepsi buydu. Yalnız değildim. Ben bu hikayenin bir parçasıyım. Ben onlardan biriyim.

O zamandan beri o sırada Saig'de olan altı kadın daha buldum. Bugün kendimize sevgiyle “Saigmädels” diyoruz. Onlarla değişim iyileştiriyor. Birlikte acılarımızı işlemeye çalışıyoruz. Anılarımız çakışıyor. Ritüeller, cezalar, bayılma. Uzun zamandır kendimde giydiğim her şey şimdi bir yankı buluyor. Gerçekti. Kötüydü. Ve bu benim hatam değildi.

Çocuklarda ilaç denendi mi?

Bugün bunun hakkında açıkça konuşuyoruz. Korkularımız, hayallerimiz, hastalıklarımız hakkında. Birçoğumuz kronik olarak hasta ve zihinsel olarak kaldık. Ve tekrar tekrar kendimize şu soruyu soruyoruz: Bize denenen ilaçlar var mıydı?

Sadece ilk geceyi parçalardaki hatırlıyorum. Bundan sonra çok fazla bulanık. Hareketsiz miydi? Uyku hapı, yatıştırıcı var mıydı? Bilmiyoruz. Ev özel olarak çalıştırıldı. Daha fazla belge, içgörü yok, şeffaflık yok. Ama bazı şeyleri daha iyi anlamama yardımcı olur. Belki neden tüm hayatım boyunca hastaydım – ve öyleyim.

Açık kaynak
Bülten

Kayıtınız için teşekkür ederiz.
E -posta ile bir onay alacaksınız.

Benim için, tüm bunlarda bir umut ışığı, çocukları büyük bir bağlılıkla halka gönderme konusunu getiren Anja Röhl'in çalışmasıdır. Sesler duydu, kader topladı, şikâyetler olarak adlandırıldı. Çalışmaları bize bir parça haysiyet veriyor. Bugün şimdiye kadar diyorum ki: Evet, ben bir cümleydim. Ve ben hala. Çünkü orada yaşadığım şey içimde yaşıyor. Ama bundan bahsediyorum. Ve artık yalnız değilim.

Petra Strecker Tuna'da Mühlheim'da yaşıyor ve üç çocuğun annesi. On yaşındayken, ilk gezisi ve bugün hala şekillendirdiği sert bir deneyim olan çocuk tedavisine gönderildi. Kişisel deneyimlerini kısa öykülerde tanımlamayı sever.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir katkıdır. İle Açık kaynak Berlin Yayıncısı, Alaka ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak için. Seçilen katkılar olacak Yayınlanmış ve onurlandırılmış.

Bu makale Creative Commons lisansına tabidir (CC BY-NC-NOD 4.0). Yazar ve Berliner Zeitung adını vererek ve herhangi bir işlem hariç, genel halk tarafından ticari olmayan amaçlar için serbestçe kullanılabilir.