Harald Hauswald ile bir karşılaşma

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bu bir Açık kaynak-Katkı. Berliner Verlag herkese ilgilendiğini verir OlasılıkAlaka düzeyi ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak.

Bu şekilde, 1986'da bir günde olmuş olmalı: Bir adam, doğrudan Alman-Alman sınırında olabildiğince yer alan bir mezarlık üzerinde yolunu arıyor. Bulmak istediği motif: Büyük bir haçın solunda diz çökmüş iki büyük dua eden melek. Duvar mermer çiftin sadece birkaç metre arkasında, düzenli aralıklarla ağır silahlı askerlerde devriye geziyor. Düz bir çitlere bağlı küçük bir ofset, küçük bir işaret: sınır alanı uyarıyor. Herkes bu bölgeye girmenin ölümcül olacağını biliyor. Patlayıcı konumu nedeniyle yıllarca engellenen Chausseestrasse'deki mezarlık, sadece birkaç gündür ziyaretçilere açıktı.

Böylece adam burada olabilir – ama fotoğraf çekmemelidir, çünkü bu duvarın yakınında kesinlikle yasaktır. Kamerası genellikle omzundan sallanırken, bugün sadece ceketin altında saklandığı küçük bir minox var. Resimde tuhaf manzarayı yakalamak için görülmesi gereken bir sınır olmadığında kısa anları kullanır. Keşfedilme korkusu nedeniyle, kameranın üzerinden olduğundan daha fazla bakıyor. Tetikleyiciyi sadece birkaç kez çalıştırır. Sonra geldiği kadar göze çarpmayan bir şekilde kaybolur.

Odak olmayı sevmiyor

Adama Harald Hauswald denir ve fotoğrafçıdır. Baktığı mezarlığın siyah beyaz resmi, mevcut sergisi “Texas Box” in toplam 51 fotoğrafından biri. Uzun bir sergi serisinde solun hemen önüne yerleştirilir. Hauswald tam önünde duruyor ve o anda onu geçmişe geri götüren çalışmalarına bakıyor. “Her resim için durum böyle,” diyor elleri ceplerden sol bacaktan sağa ve arkaya. “Hala hangi fotoğrafın ne zaman ve nasıl çekildiğini biliyorum.”

Hauswald ayrılmış bir adam, odak noktası olmaktan mutlu değil. Kot pantolon, tişört, tarla ceketi-yaptığı tek savurganlık, bazı yerlerde yoluna giren örgüye bağlı uzun saçlardır. Öte yandan, kamerasıyla başkalarına odaklanmayı seviyor. “Her zaman insanlarla ilgileniyorum” diyor. “Nasıl hareket ediyorsun, birbirinizle nasıl başa çıkıyorsun? Nasıl yaşıyorsun?” GDR zamanlarında, çalışmaları, insanların yaşadığı gerçeklik ile rejim tarafından sunulan ideal arasında bariz bir tutarsızlık olduğu gerçeğiyle politik hale geldi. Hauswald resimleriyle bu tutarsızlığı açtı.

GDR Dışişleri Bakanlığı'nın önünde bugünkü Schloßplatz'da sevgi dolu çift, Berlin-Mitte, 1984Harald Hauswald/Ostkreuz

Stasi'nin odağında

Ve bunu yaptığı için, 71 yaşındaki GDR tarihinde en yoğun izlenen fotoğrafçı oldu. Stasi dosyaları 1200'den fazla sayfa içeriyor. 1985'ten beri kendisine karşı tutuklama emri olduğunu gösteriyor: gizli olmayan verilerin, ajan aktivitesinin, devlet karşıtı ajitasyon ve döviz bürolarının geçmesi nedeniyle.

Hauswald, fotoğraflarını Batı Alman yayınlarında yasadışı olarak yayınlamak için günlük sosyalist günlük sosyalistin gerçekliğini sunduğu gerçeğiyle sadece rejimin öfkesini çekmekle kalmadı. Diğer şeylerin yanı sıra, yazar Lutz Rathenow ile birlikte şehrin görkemli 750. doğum gününe bilinçli bir karşılık olarak yayınladığı 1987 “East Berlin” kitabında.

Daha sonra, her ikisi de Texas Üniversitesi'nden ABD'ye bir davet aldı ve elbette kabul etmelerine izin verilmedi. Bunun yerine, Hauswald, bu fotoğrafların 51'ini ülke dışındaki Amerikan mesajı üzerinde bir kutuyu kaçırdı ve nihayet Austin'de yayınlandı.

İki yıl önce bu resimleri hatırladı ve onlardan ne olduğunu araştırmaya başladı. Başlangıçta olabildiğince düşünmediği şey geldi. Bazı araştırmalardan sonra fotoğraflar tekrar ortaya çıktı ve Berlin'e geri döndü.

Burada artık çok özel bir yerde “Texas Box” başlığı altında halka erişebiliyorsunuz: çılgınlığın doğu kıyısındaki Alman paketi Duvar Anıtı'nda. Büyük, açık odalı odada, orijinal duvar segmentleri, duvarın orijinal seyrini takip eden ve çok sayıda 1961 ve 1989 arasında kaçmaya çalışırken kaç kişinin öldüğüne dikkat çeken sergi için bir zemin görevi görüyor.

Bu tarihi beton oda ayırıcının arkasında, fotoğrafçının üzerinde filmlerin koştuğu bir televizyon var. Girişin sağında, konuk defterine ek olarak iki ayakta duran tabloda, Hauswald toplanan Stasi belgelerinin kopyalarına sahip üç büyük bağlı cilt yerleştirilir.

İç kurtuluş olarak fotoğrafçılık

Sergide sessiz, sadece ara sıra, ilgilenen ziyaretçilerin sessiz fısıltısı duyulabilir. Zeminin dışında – -çığlık penceresi önünde, gezi gemileri eski sınırda neşeli turistleri sürüyor.

Aniden odada canlanıyor. Güvenlik ekibi, fotoğrafçıyı beraberindeki kurullardan birinde tanıdı. “Onlar,” diyor kadın koyu mavi takım elbise içinde heyecanlı. Hemen canlı bir konuşma, o sırada GDR'de nasıl olduğu konusunda rahatlar.

Hauswald şimdi unsurunda, konuşurken kollarıyla çok yüzsüz hareketler yapıyor. Kadından bir kadın, üç Greyig -görünümlü yaşlı erkeğin katılmadan farklı yönlere bakan bir fotoğrafa işaret ediyor. 1987 yılında A metro çizgisinde yaratıldı.

“Aslında onunla ne ifade etmek istedin?” Diye soruyor. Hauswald, erkeklerin çok mutlu görünmediğini göstermek istedi. “Ama bu bir eksiklik,” diyor adam. “Bir hafta boyunca resme bakmak zorunda olsaydım, o kadar depresyonda olurdum ki muhtemelen çılgınlığa atlayacağım.”

U-Bahn hattındaki üç adam a

U-Bahn hattındaki üç adam aHarald Hauswald/Ostkreuz

Sadece gözlemci değil, gözlemlenen

Birkaç adım daha, başka bir fotoğraf. Burada görmek için: Mutlu insanlar, gruplar halinde duruyor ve oturuyor, bira eğleniyor ve içiyor, güneş ağaçların arkasına doğru ilerliyor. Fotoğrafçının en sevdiği resimlerden biri. 1987 yılında Oderberger Straße ve Kastanienallee'nin köşesinde bir arka bahçe olan Hirschhof'ta yaratıldı.

“Prenzlauer dağ sahnesinin kültürel olaylar ve kutlamalar için kullandığı gerçek bir Kiezhof'du.” “Güzel olan şey, her şeyin karışmasıydı. Yandaki büyükanne de kutluyordu.” O zamanlar bu insanlar House Forest için arkadaştı. Bugün fotoğrafa biraz daha uzak bakıyor. “Bitti, geçmiş. O zamanlar sahip olduğumuz bu yakınlık yapaydı. Doğuda hiçbir şey yoktu, bu yüzden insanlar birbirlerine bağımlıydı. Duvar açıldığında, bunun dışında kaldı.”

Ve yine de ev ormanı için kazanılan özgürlüğün kayıp uyum duygusundan daha değerli olduğuna dair bir soru yok. “Çünkü özgürlüğün bizi aldığı şey sahtekârdı. Ve bu arada şöyle ekliyor:” Resimde sağdaki adam Stasi'den geliyordu. “

Bugün, o zaman sadece gözlemci değil, aynı zamanda gözlemlenen gibi gülebilir. Bazen Stasi dosyalarını bir günlük olarak kullanıyor: “Artık hazır bir şeyim yoksa, örneğin ilk kez futboldayken içeri bakıyorum ve görüyorum: Aha, Kasım '88'de stadyumdaydım.”

Fotoğraflanmamalı, yine de onun için bir seçenek olmazdı

Bu arada, o sırada kendisine karşı tutuklama emri gerçekten idam edilmişse, iki ila on iki yıl hapse göç ettiğini biliyor. Siyasi nedenlerden dolayı, GDR rejimi yapmaktan kaçındı, çünkü Hauswald Batı Alman gazetecileri ile iyi ağa bağlandı ve gözaltına alınması bir patlamaya neden olurdu.

“Başıma kötü bir şey olmayacağını biliyordum. Beni tutuklarlarsa, iki hafta sonra batıda olurdum.” Ve fotoğraf çekmek, yine de onun için bir seçenek olmazdı. “Politik olarak basitçe ezici buldum. Led Zeppelin tarafından asla bir konser görmeyeceğim ve Eyfel Kulesi'ni asla görmeyeceğim. Benim için iç kurtuluş gibi fotoğraf çekmek gibi.”

“Yeniden Çıkarmalar” ı Kare, Karl-Marx-Stadt, 28 Mayıs 1988: 1. FC Union Berlin'e karşı FC Karl-Marx-StadtHarald Hauswald/Ostkreuz

Sadece siyasi artık politik değil

Bir önceki akşam, böyle olmalıydı: Bir adam kendi eserlerinin görülebileceği bir sergiden gidiyor. Şu anda ona şans eseri daha fazla gelen motif lensinin önünde geliyor: ellerini somut seviyelerde tutan ve çılgınlığa bakan iki genç. İç Alman sınırı bir zamanlar kimsenin uzun zamandır devriye gezmediği, aşık çiftin sadece birkaç metre gerisinde koştu.

“Bir şekilde romantik buldum,” diyor Harald Hauswald. Fotoğrafı kendiliğinden bir dürtüden çıkardı, çünkü insanlar hala ilgileniyor. Çalışmaları artık politik değil. Diyerek şöyle devam etti: “Devlette orada olan sürtünme ortadan kayboldu. Bugün kendiniz dışında daha fazla sansür yok.”

Sık sık özgürlüksiz bir yaşamın olduğunu aktarmanın ne kadar zor olduğu konusundaki düşüncelerini endişelendirir. “Kendim neredeyse hiç hatırlayamıyorum” diyor. Her şeyden önce, hafızayı zihinlerde olabildiğince uyanık tutma isteği. Ve belki de sergisiyle küçük bir parçaya katkıda bulunacak, en azından bunu umuyor. “Büyük bir şey olmak zorunda değil. Eğer insanlar onlarla bir şey alırlarsa. Ana şey bir şey hareket halinde kalır.”

Bilgi: “Texas Box” hala 5 Ekim'e kadar Alman Federal'ın duvar membanında görülebilir. “WE-19 temel haklar. 19 Sanatsal Pozisyonlar. Bir Tartışma Odası”, 21 Haziran 2026'ya kadar “Forum Sanatı” (Marie-elisabeth-lüders-haus) yanındaki kapısında devam ediyor. Harald Hauswald, temel yasa, Meclis Özgürlüğü, Harald Hauswald'ın toplam 19'tan biri olarak 19'unu uyguladı.

Anne-Katrin Wehrmann Bremen'de serbest bir gazetecidir. Çeşitli baskı ve radyo editörleri için çalışıyor. Harald Hauswald ile ilgili metin Berlin'deki son kaldığı süre boyunca yaratıldı.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir katkıdır. İle Açık kaynak Berlin Yayıncısı, Alaka ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak için. Seçilen katkılar olacak Yayınlanmış ve onurlandırılmış.